CIASTAKULINARIA

Ciasto “Kubuś”

Weekendowa tradycja to ciasto, które ma nie tylko być dla domowników ale także dla gości, którzy nas odwiedzają. Tym razem postanowiliśmy zrobić przepyszne ciasto kubusiowe.

Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki

Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę – wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach do “suchego patyczka”. Wyjąć z piekarnika i rzucić blaszkę na podłogę z wysokości około 30cm.

Budyń kubusiowy:
1 litr soku Kubuś
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Ugotować budyń.

Pianka:
500 ml śmietany 30%
1 galaretka agrestowa
Śmietanę ubić, na sam koniec ubijania dodać rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę – dalej ubijać.

Na ostudzony biszkopt wykładamy budyń kubusiowy, następnie układamy biszkopty. Wszystko to zalewamy pianką.

Jeżeli korzystasz  z moich przepisów, to poproszę o zdjęcia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage —> My world by Dagmara Rek

Zajrzyj również tu:
1. Swojski kopiec kreta
2. Szybkie i smaczne ciasto z rabarbarem

5 komentarzy do “Ciasto “Kubuś”

Skomentuj Anna Zierold Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *