CIASTAKULINARIAWIELKANOC

Czarno-biała babka Wielkanocna.

Baby, mazurki, serniki – to ciasta, które goszczą na stołach w Święta Wielkanocne. U nas w domu babki co prawda robimy rzadko, lecz każdy z nas z wielką przyjemnością zajada się nimi, gdy już ‘wjadą’ na stół. Mam jeden sprawdzony przepis i zawsze z niego robię. Wychodzi pyszna i pulchna baba.

czarno-biała babka wielkanocna

Składniki:
5 jajek – białka osobno
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki zwykłej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny (250g) – roztopić
1 łyżka kakao
Przygotowanie:
1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do nich cukier i ubijać. Następnie dodać żółtka oraz mąkę zwykłą, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz roztopioną margarynę. Wszystko razem wymieszać.
2. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej z nich wsypać kakao. 
3. Do foremki wlać najpierw białe ciasto, następnie czarne.
4. Piec w 180 stopniach, 40-60 minut (ja zazwyczaj piekę ‘na oko’)

Jeżeli korzystasz z moich przepisów, zachęcam Cię do wysłania mi zdjęć oraz Twojej opinii na temat tego co przygotowałeś. Mój fanpage —>My World by Dagmara Rek


Może zainteresują Cię też inne przepisy:

2 komentarze do “Czarno-biała babka Wielkanocna.

  • Najlepsza baba pod słońcem! Banalnie prosta i niesamowicie smaczne 🙂 bez zbędnego pitu pitu, że niezdrowa … identyczną robił mój śp dziadek i to właśnie taka jest najlepsza 🙂

    Odpowiedz
  • Bułka z masłem. 😉 Lubię takie przepisy, bo nie da się w nich nic popsuć. 😉

    Odpowiedz

Skomentuj Sylwia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *