CIASTAINNEKULINARIA

Gniazdka/Hiszpańskie Pączki – idealny smakołyk do porannej kawki.

Od kiedy pojawiło się zdjęcie gniazdek na moim fanpage, pytacie mnie o przepis na te słodkości. Postanowiłam w końcu spełnić Waszą prośbę. Mam nadzieję, że gniazdka będą Wam bardzo smakowały.

gniazdka hiszpańskie/pączki

Składniki:
20 dag mąki
12,5 dag masła
5 jajek
250 ml wody
sól
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Mąkę przesiać przez sito i jednym, szybkim ruchem wsypać do wrzątku, cały czas energicznie mieszając. Ucierać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
Przestudzoną masę zmiksować z jajkami.
Z papieru pergaminowego wycinać kwadraty, posmarować olejem. Ciasto przełożyć do szprycy i na każdy kawałek pergaminu wyciskać koła.
W garnku rozgrzać olej. Partiami wkładamy gniazdka papierem do góry. Po minucie papier sam lekko odchodzi od gniazdek. Smażyć ok 4-5 minut na złoty kolor.

Ostudzone udekorować lukrem.

Smacznego!

gniazdka hiszpańskie/pączki

gniazdka hiszpańskie/pączki

gniazdka hiszpańskie/pączki

gniazdka hiszpańskie/pączki

gniazdka hiszpańskie/pączki

gniazdka hiszpańskie/pączki

4 komentarze do “Gniazdka/Hiszpańskie Pączki – idealny smakołyk do porannej kawki.

Skomentuj odcienie nude Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *