KULINARIAOBIAD

Naleśniki z piersiami z kurczaka, zapiekane z serem i sosem z suszonych grzybów.

Przychodzi taki dzień, że zaczyna nam brakować pomysłów na dania obiadowe. Ja staram się wymyślać coś nowego, aby posiłki nie powtarzały się. Tym razem zrobiłam naleśniki z piersiami z kurczaka, zapiekane z serem żółtym oraz sosem pieczarkowym.

Naleśniki:

500 ml mleka
1 jajko
mąka pszenna – ja daje “na oko”, gdy widzę, że masa jest gęsta, jest to znak, że dałam odpowiednią ilość mąki
szczypta soli
Farsz:
1 pierś z kurczaka
1/2 puszki kukurydzy
Przygotowanie:
Usmażyć naleśniki.
Piersi z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę oraz doprawić ( ja doprawiam ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem naturalnym, pieprzem ziołowym), usmażyć.
Kukurydzę odsączyć.
Na przygotowane naleśniki nakładamy odrobinę piersi oraz kukurydzę, zawijamy – najpierw boki do środka, następnie w rulon. Zawijam zazwyczaj tak samo jak zawija się gołąbki. 
Układamy w naczyniu żaroodpornym, na górę tarkujemy żółty ser. Zapiekamy w piekarniku, tak długo, aż ser się rozpuści. Podajemy na gorąco. 
Takie naleśniki można podawać z sosem. Przykładowy przepis znajdziecie tu —-> Szybki sos. Sos ze zdjęcia jest zrobiony z samych suszonych grzybów.

6 komentarzy do “Naleśniki z piersiami z kurczaka, zapiekane z serem i sosem z suszonych grzybów.

Skomentuj pirelka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *