CIASTAKULINARIA

Kawowa rozkosz – ciasto cappuccino.

Kawę uwielbiamy, więc uwielbiamy również ciasta kawowe. Od dawna ‘chodziło’ za mną ciasto o nazwie cappuccino. W końcu znalazłam czas, by je przygotować. Ciasto idealne na długie, jesienne wieczory. 
Kawowa rozkosz - ciasto cappuccino.

Biszkopt:
Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki ciemnego kakao

Żółtka ubić z cukrem,dodać kakao, następnie dodać mąkę – wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach do “suchego patyczka”. Wyjąć z piekarnika i rzucić blaszkę na podłogę z wysokości około 30cm.


Masa budyniowa:
Składniki:
2 budynie śmietankowe
kostka margaryny do pieczenia

Budynie ugotować w dwóch szklankach mleka. Ostudzić.
Masło utrzeć w misce, dodawać po jednej łyżce budyniu. Dalej ucierać.

Masa kawowa:
Składniki:
6-7 łyżek kawy cappuccino
2 Śnieżki
6 łyżek żelatyny
2 szkl. mleka


Zagotować mleko, dodać 6-7 łyżek cappuccino, wymieszać i ostudzić. Po ostudzeniu dodać Śnieżkę, miksować, na sam koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w pół szklanki wody – dalej miksować.

Zajrzyj również tu:
1. Warstwowa sałatka gyros
2. Rozgrzewający krem pomidorowy z bazylią
3. Bardzo szybkie racuchy z jabłkami 




Kawowa rozkosz - ciasto cappuccino.

Kawowa rozkosz - ciasto cappuccino.


7 komentarzy do “Kawowa rozkosz – ciasto cappuccino.

Skomentuj Kita Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *