CIASTAKULINARIA

Ciasto czekoladowe przekładane kremem mascarpone (Murzynek z kremem)

Wstajesz rano i dopada Cię wielka chęć na ciasto i to najlepiej z kremem. Znasz to uczucie? Próbujesz swoją zachciankę wyeliminować za pomocą ciastek czy cukierków, ale nic z tego. Musisz, koniecznie musisz upiec coś. Powiedz, że nie jestem sama z tym, proszę. 
No i ostatnio właśnie miałam taką zachciankę, więc na szybko zrobiłam murzynka z kremem mascarpone.
Ciasto czekoladowe przekładane kremem mascarpone (Murzynek z kremem)

Ciasto czekoladowe przekładane kremem mascarpone 

Murzynek
▪️kostka margaryny
▪️2 szkl. cukru
▪️3 łyżki ciemnego kakao
▪️1/4 szkl wody
▪️4 jajka – białka osobno
▪️cały cukier waniliowy
▪️2 szkl mąki
▪️1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie:


1. Margarynę, cukier, kakao, wodę, cukier waniliowy zagotowujemy. Studzimy.

2. Po ostudzeniu dodajemy mąkę, jajka(żółtka), proszek do pieczenia, pianę z białek. Wszystko razem miksujemy.
3. Gdy masa będzie jednolita przelewamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą (nie używam papierów do pieczenia, wolę stary, tradycyjny sposób). Pieczemy 40 minut, w 180 stopniach (ja nigdy nie piekę na czas, tylko do suchego patyczka)



Krem mascarpone:
▪️200ml śmietany 30%
▪️1 op serka mascarpone
▪️1 łyżka czubata cukru pudru

Wszystko razem mieszamy.

Zajrzyj również tu:
1. Śmietanowiec (smak podobny do sernika)
2. Pulchny i smaczny sernik “wiejski”
3. Sernik o smaku krówkowym

4 komentarze do “Ciasto czekoladowe przekładane kremem mascarpone (Murzynek z kremem)

Skomentuj Paulina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *