CIASTAKULINARIA

Torcik z musem z mrożonych truskawek i dżemem aroniowym.

Wiosnę czuć w powietrzu, a co za tym idzie w sklepach coraz więcej pudełeczek z truskawkami. Chodząc po alejkach w pobliskim sklepie przypomniało mi się, że w mam zamrożone truskawki. Pomyślałam, że mogłabym wykombinować z nimi jakieś ciasto. No i proszę… oto biszkopt przekładany dżemem aroniowym i kremem, a na samej górze mus z mrożonych truskawek.
1. Pieczemy biszkopt według własnego przepisu. U nas robimy go na “oko”, więc nie podam Wam przepisu, ale sądzę, że każdy z Was ma swój sekretny przepis.
2. Gdy biszkopt będzie upieczony, przekrawamy go na dwie części.
3. Na dolną część dajemy dżem z aronii (może być z jagód), następnie smarujemy to kremem. Kładziemy na to drugą część biszkoptu i na to wykładamy mus truskawkowy. 
4. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. 
Mus z mrożonych truskawek:
2 serki homogenizowane (2x250g)
2 galaretki truskawkowe
mrożone truskawki
Truskawki odmrażamy, blendujemy. Następnie serki homogenizowane mieszamy z musem truskawkowym. Galaretki rozpuszczamy, gdy będą gęstniały – dolewamy do naszego musu. Odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy cały mus będzie gęstniał – dopiero wtedy wlewamy na nasze ciasto.
Krem:
0,5 l mleka
8 łyżek mąki krupczatki
8 łyżek cukru pudru
Wszystko razem zagotować na budyń. Ostudzić. Następnie utrzeć z 1/2 kostki margaryny (125g). Do kremu można dodać aromat. 
Zajrzyj również:

Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to proszę o zdjęcia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i czy smakują. Piszcie do mnie na fanpage —-> My world by Dagmara Rek

9 komentarzy do “Torcik z musem z mrożonych truskawek i dżemem aroniowym.

  • Ja mam świetny przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi 🙂 (dla chętnych)
    Składniki:
    – 1 szkl mąki pszennej
    – 3/4 szkl cukru
    – 4 jajka
    – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    – 2 łyżki wody
    Przygotowanie:
    Białka ubić z szczyptą soli na sztywno … Żółtka zmiksować z cukrem na jednolitą masę …
    Do żółtek dodać powoli białka miksując na wolnych obrotach, proszek do pieczenia, wodę i stopniowo mąkę aż do połączenia składników … piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopn. do tzw suchego patyczka 🙂 wsio 🙂 smacznego 🙂

    Odpowiedz
  • Ładnie to tak pokazywać takie pyszności w porze obiadowej na głodniaka ;)?
    Super wygląda! Świetnie, że wykorzystałaś własne, mrożone truskawki, a nie te obecne sztucznizny 🙂

    Odpowiedz
  • jak zamienię truskawki, na maliny i dodam galaretki malinowej, to chyba nie będzie tragedii? żeby tylko nie zjeść tego musu przed położeniem na biszkopt 😀

    Odpowiedz
  • ale mi narobiłaś smaka 😀 Będę musiała zaszeleć w kuchni :] Pozdrawiam

    Odpowiedz

Skomentuj Unknown Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *