CIASTAKULINARIA

Swojski Kopiec Kreta

Kopiec Kreta to ciasto znane i chyba lubiane przez wszystkich. Ciasto czekoladowe, krem oraz banany – wszystko połączone tworzy bardzo smaczne ciasto, które by się mogło jeść ciągle. Zazwyczaj kupujemy je gotowe w sklepie, dzisiaj mam dla Was prosty przepis, który możecie wykonać w ciągu dwóch godzin.  

Składniki:
2 jajka
1 szklanka mleka
pół szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki ciemnego kakao
1. Jajka wymieszać z mlekiem i olejem. Dodawać po łyżeczce mąki zmieszanej z cukrem – dalej miksować.
2. Do masy dodać sodę, proszek do pieczenia oraz ciemne kakao.
3. Gotową masę wylać do tortownicy (moja była o średnicy 25cm)
4. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (wkładałam do nagrzanego piekarnika)
Masa:
500ml kremówki
3 śmietan fixy
4 łyżki cukru pudru
1 tabliczka mlecznej czekolady
Kremówkę wymieszać ze śmietan fixami oraz cukrem pudrem. Na sam koniec dodać czekoladę pokrojoną w małą kosteczkę – delikatnie wymieszać.
W wystudzonym cieście wydrążamy środek, tak by zostały 2-3cm brzegi oraz cały spód. Obrane banany układamy w wydrążonym cieście. Masę śmietanową wykładamy tak, by tworzyła kopiec a wierzch posypujemy pokruszonym ciastem. Ciasto odstawiamy do lodówki na godzinę.

4 komentarze do “Swojski Kopiec Kreta

  • Klasyka! Kopiec jest najlepszy, szkoda tylko że cieżko go zabrać na imprezę, żeby się nie rozpadł

    Odpowiedz
  • to mi teraz przypomniałaś o zapomnianym smaku. Kiedyś mogłam go jeść na okrągło, a później – choć sama nie wiem czemu – przestałam go piec. Chyba muszę powrócić 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *