Gniazdka/Hiszpańskie Pączki – idealny smakołyk do porannej kawki.

Od kiedy pojawiło się zdjęcie gniazdek na moim fanpage, pytacie mnie o przepis na te słodkości. Postanowiłam w końcu spełnić Waszą prośbę. Mam nadzieję, że gniazdka będą Wam bardzo smakowały.

gniazdka hiszpańskie/pączki

Składniki:
20 dag mąki
12,5 dag masła
5 jajek
250 ml wody
sól
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Mąkę przesiać przez sito i jednym, szybkim ruchem wsypać do wrzątku, cały czas energicznie mieszając. Ucierać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
Przestudzoną masę zmiksować z jajkami.
Z papieru pergaminowego wycinać kwadraty, posmarować olejem. Ciasto przełożyć do szprycy i na każdy kawałek pergaminu wyciskać koła.
W garnku rozgrzać olej. Partiami wkładamy gniazdka papierem do góry. Po minucie papier sam lekko odchodzi od gniazdek. Smażyć ok 4-5 minut na złoty kolor.

Ostudzone udekorować lukrem.

Smacznego!

gniazdka hiszpańskie/pączki

gniazdka hiszpańskie/pączki

gniazdka hiszpańskie/pączki

gniazdka hiszpańskie/pączki

gniazdka hiszpańskie/pączki

gniazdka hiszpańskie/pączki

4 thoughts on “Gniazdka/Hiszpańskie Pączki – idealny smakołyk do porannej kawki.

  • 22 sierpnia, 2015 o 17:17
    Permalink

    uwielbiam, obżeram się nimi w Lublinie 😉

    Odpowiedz
  • 23 sierpnia, 2015 o 11:18
    Permalink

    Ale narobiłaś mi smaka , tylko najpierw muszę zaopatrzyć się w tę szprycę 🙂

    Odpowiedz
  • 29 maja, 2017 o 22:30
    Permalink

    Ciekawe czy dałoby się zrobić w wersji wegańskiej…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *