Gniazdka/Hiszpańskie Pączki – idealny smakołyk do porannej kawki.
Od kiedy pojawiło się zdjęcie gniazdek na moim fanpage, pytacie mnie o przepis na te słodkości. Postanowiłam w końcu spełnić Waszą prośbę. Mam nadzieję, że gniazdka będą Wam bardzo smakowały.
![gniazdka hiszpańskie/pączki gniazdka hiszpańskie/pączki](https://dagmara-rek.pl/wp-content/uploads/2015/08/11880063_1067799026578549_64115220_n.jpg)
Składniki:
20 dag mąki
12,5 dag masła
5 jajek
250 ml wody
sól
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Mąkę przesiać przez sito i jednym, szybkim ruchem wsypać do wrzątku, cały czas energicznie mieszając. Ucierać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
Przestudzoną masę zmiksować z jajkami.
Z papieru pergaminowego wycinać kwadraty, posmarować olejem. Ciasto przełożyć do szprycy i na każdy kawałek pergaminu wyciskać koła.
W garnku rozgrzać olej. Partiami wkładamy gniazdka papierem do góry. Po minucie papier sam lekko odchodzi od gniazdek. Smażyć ok 4-5 minut na złoty kolor.
Ostudzone udekorować lukrem.
Smacznego!
![gniazdka hiszpańskie/pączki gniazdka hiszpańskie/pączki](https://dagmara-rek.pl/wp-content/uploads/2015/08/11908067_1067798976578554_2050488528_n.jpg)
![gniazdka hiszpańskie/pączki gniazdka hiszpańskie/pączki](https://dagmara-rek.pl/wp-content/uploads/2015/08/11910622_1067799013245217_283503662_n.jpg)
![gniazdka hiszpańskie/pączki gniazdka hiszpańskie/pączki](https://dagmara-rek.pl/wp-content/uploads/2015/08/11911209_1067799033245215_1539852415_n.jpg)
![gniazdka hiszpańskie/pączki gniazdka hiszpańskie/pączki](https://dagmara-rek.pl/wp-content/uploads/2015/08/11923044_1067798999911885_1741783320_n.jpg)
![gniazdka hiszpańskie/pączki gniazdka hiszpańskie/pączki](https://dagmara-rek.pl/wp-content/uploads/2015/08/11925958_1067799003245218_358000397_n.jpg)
![gniazdka hiszpańskie/pączki gniazdka hiszpańskie/pączki](https://dagmara-rek.pl/wp-content/uploads/2015/08/11951013_1067798969911888_789295819_n.jpg)
Uwielbiam!:)
uwielbiam, obżeram się nimi w Lublinie 😉
Ale narobiłaś mi smaka , tylko najpierw muszę zaopatrzyć się w tę szprycę 🙂
Ciekawe czy dałoby się zrobić w wersji wegańskiej…