Gniazdka/Hiszpańskie Pączki – idealny smakołyk do porannej kawki.
Od kiedy pojawiło się zdjęcie gniazdek na moim fanpage, pytacie mnie o przepis na te słodkości. Postanowiłam w końcu spełnić Waszą prośbę. Mam nadzieję, że gniazdka będą Wam bardzo smakowały.
Składniki:
20 dag mąki
12,5 dag masła
5 jajek
250 ml wody
sól
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Mąkę przesiać przez sito i jednym, szybkim ruchem wsypać do wrzątku, cały czas energicznie mieszając. Ucierać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
Przestudzoną masę zmiksować z jajkami.
Z papieru pergaminowego wycinać kwadraty, posmarować olejem. Ciasto przełożyć do szprycy i na każdy kawałek pergaminu wyciskać koła.
W garnku rozgrzać olej. Partiami wkładamy gniazdka papierem do góry. Po minucie papier sam lekko odchodzi od gniazdek. Smażyć ok 4-5 minut na złoty kolor.
Ostudzone udekorować lukrem.
Smacznego!
Uwielbiam!:)
uwielbiam, obżeram się nimi w Lublinie 😉
Ale narobiłaś mi smaka , tylko najpierw muszę zaopatrzyć się w tę szprycę 🙂
Ciekawe czy dałoby się zrobić w wersji wegańskiej…