CIASTAKULINARIAWIELKANOC

Drożdżowa babka cytrynowa

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Wielu z Was planuje już Świąteczne Menu, a co za tym idzie myślimy o tym jakie ciasta upiec na te dni. Oprócz mazurków i serników zawsze na stole gości baba wielkanocna. Zapraszam Was do zapoznania się z przepisem na drożdżową babkę cytrynową. Na blogu możecie znaleźć również przepis na czarno białą Babkę Wielkanocną.
Drożdżowa babka cytrynowa

Składniki:
3 szkl. mąki
pół szklanki mleka
60 g margaryny
30 g drożdży
1/2 szkl cukru
1 całe jajko
2 żółtka
skórka starta z 1 cytryny
sok z cytryny

Przygotowanie:
1. Drożdże, trzy łyżeczki cukru i łyżkę mąki rozrób w ciepłym mleku. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
2. Margarynę roztop i ostudź.
3. Mąkę przesiej, dodaj resztę cukru, cukier waniliowy, skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Wszystko wymieszaj.
4. Dodaj rozczyn z drożdży, roztrzepane jajko, żółtka i ostudzoną margarynę. Wyrób i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
5. Następnie wyrośnięte ciasto przełóż do foremki.
6. Piec 40 minut w 180 stopniach (ja piekę “na oko”, do suchego patyczka)

Drożdżowa babka cytrynowa

3 komentarze do “Drożdżowa babka cytrynowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *