Rozgrzewający krem pomidorowy z bazylią.
Nigdy nie przepadałam za gęstymi zupami, a tym bardziej za czymś co zwie się zupa krem. Idąc do restauracji coraz częściej w karcie dań spotykamy się właśnie z takimi zupami, dlatego też ostatnio zaczęliśmy zamawiać ją i próbować, w której restauracji jest najlepsza. Dzięki temu przekonałam się do zupy krem i teraz staram się robić ją w domu. Idealnie pasuje na deszczowe i zimne dni, bo super rozgrzewa.
Składniki:
1kg pomidorów
mała cebula
ząbek czosnku
500ml bulionu
świeża bazylia, pieprz
Przygotowanie:
1.Cebulę kroimy na piórka i podsmażamy wraz z pokrojonym w plasterki czosnkiem.
2. Pomidory parzymy i zdejmujemy z nich skórę, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
3. Pokrojone pomidory wraz z cebulą i czosnkiem wrzucamy do garnka i dusimy pod przykryciem.
4. Gdy otrzymamy pulpę zdejmujemy garnek z ognia i blendujemy.
5. Do zblendowanych pomidorów dodajemy bulion, mieszamy oraz dalej gotujemy.
6. Przyprawiamy duża ilością świeżej bazylii oraz odrobiną pieprzu. (doprawiamy do odpowiedniego dla nas smaku)
Zajrzyj również tu:
A ja dziś krem z dyni robię 🙂
Już wiem, co będę dziś jadła! Tylko jak wytrzymam do 18.00? Narobiłaś mi smaka! Mniam!:)