Przepis na pulchny i smaczny sernik “wiejski”
Ciasto:
130g masła
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Wszystko razem wymieszać. Wyłożyć na blachę. Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) ok. 10 minut. Następnie wyjąć i podziękować widelcem.
Ser:
1,40 kg twarogu (ja miałam prawdziwy wiejski)
8 jajek (żółtka osobno)
1,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu (lub 2 łyżki kartoflanki)
2 łyżki kaszy manny
Żółtka zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać opakowanie budyniu, dwie łyżki kaszy. Następnie dodajemy twaróg. Na koniec ubić pianę z białek, dodać i wymieszać łyżką. Piana ma być lekka – nie sztywna.
Piec w kąpieli wodnej (większą blachę niż tą, w której mamy ciasto zalewamy wodą, następnie do niej wkładamy naszą blachę z ciastem). Piec w 160 stopniach ok. 1 godz 30 minut. Następnie ciasto zostawiamy w piecu aż do ostygnięcia.
pyszności
muszę taki zrobić 😀
Moja ciocia taki sernik zawsze piecze na swieta, pycha teraz skorzystam z Twojego przepisu i sprawdze czy smak jest taki sam 😉
Osobiście nie znam człowieka, który pogardziłby tymi dwiema rzeczami: placki ziemniaczane oraz SERNIK <3