Ciasto “Kubuś”

Weekendowa tradycja to ciasto, które ma nie tylko być dla domowników ale także dla gości, którzy nas odwiedzają. Tym razem postanowiliśmy zrobić przepyszne ciasto kubusiowe.

Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki

Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę – wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach do “suchego patyczka”. Wyjąć z piekarnika i rzucić blaszkę na podłogę z wysokości około 30cm.

Budyń kubusiowy:
1 litr soku Kubuś
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Ugotować budyń.

Pianka:
500 ml śmietany 30%
1 galaretka agrestowa
Śmietanę ubić, na sam koniec ubijania dodać rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę – dalej ubijać.

Na ostudzony biszkopt wykładamy budyń kubusiowy, następnie układamy biszkopty. Wszystko to zalewamy pianką.

Jeżeli korzystasz  z moich przepisów, to poproszę o zdjęcia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage —> My world by Dagmara Rek

Zajrzyj również tu:
1. Swojski kopiec kreta
2. Szybkie i smaczne ciasto z rabarbarem

5 thoughts on “Ciasto “Kubuś”

  • 14 maja, 2017 o 18:24
    Permalink

    Łaa, z chęcią wypróbuję 😉 Wydaje się być proste więc może mi wyjdzie ;D

    Odpowiedz
  • 17 maja, 2017 o 10:13
    Permalink

    Ale pyszności, z chęcią bym zjadła. 🙂

    Odpowiedz
  • 30 czerwca, 2017 o 16:24
    Permalink

    Rety, wygląda obłędnie!! pewnie też tak smakuje 🙂

    Odpowiedz
  • 30 czerwca, 2017 o 21:24
    Permalink

    Ciekawy i łatwy przepis .Myślę że dobry w smaku i ładnie wygląda.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *