Ciasto z karmelem i słonecznikiem.
Od dawna miałam ochotę na jakieś ciasto z odrobiną karmelu. Zastanawiałam się na tym co dobrego upichcić, aż w końcu… wzięłam się za zrobienie ciasta z karmelem i słonecznikiem. Jedliście..? Jeżeli nie, to koniecznie wypróbujcie!
1. Pieczemy biszkopt według własnego przepisu. U nas robimy go “na oko”, więc jako takiego przepisu Wam nie podam, ale wiem, że każdy z Was ma swój sekretny przepis.
2. Gdy biszkopt będzie upieczony, przekrawamy go na dwie części.
3. Jedną część ciasta smarujemy masą śmietanową. Następnie kładziemy na to drugą część ciasta.
4. Na ciasto wykładamy masę kajmakową tradycyjną (karmelowa) oraz prażony słonecznik.
Masa śmietanowa:
500ml śmietany 30%
1 śnieżka na mleko
2 śmietan fix’y
Śmietanę ubijamy, następnie dodajemy Śnieżkę w proszku oraz śmietan fix’y.
Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage —> My world by Dagmara Rek
Karmel niestety nie należy do moich ulubionych dodatków, bo jest za słodki, więc staram się wybierać produkty z czymś innym.
Lubię takie przysmaki 🙂 U mnie również ostatnio gościło ciasto z karmelem – Maxi King, może o nim słyszałaś, próbowałaś. Pyszny jest, również polecam 🙂
O takim cieście jeszcze nie słyszałam. Znalazłabym w domu jego zwolenników 🙂