Ciasto czekoladowe przekładane kremem mascarpone (Murzynek z kremem)
Wstajesz rano i dopada Cię wielka chęć na ciasto i to najlepiej z kremem. Znasz to uczucie? Próbujesz swoją zachciankę wyeliminować za pomocą ciastek czy cukierków, ale nic z tego. Musisz, koniecznie musisz upiec coś. Powiedz, że nie jestem sama z tym, proszę.
No i ostatnio właśnie miałam taką zachciankę, więc na szybko zrobiłam murzynka z kremem mascarpone.
Ciasto czekoladowe przekładane kremem mascarpone
Murzynek
▪️kostka margaryny
▪️2 szkl. cukru
▪️3 łyżki ciemnego kakao
▪️1/4 szkl wody
▪️4 jajka – białka osobno
▪️cały cukier waniliowy
▪️2 szkl mąki
▪️1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Margarynę, cukier, kakao, wodę, cukier waniliowy zagotowujemy. Studzimy.
2. Po ostudzeniu dodajemy mąkę, jajka(żółtka), proszek do pieczenia, pianę z białek. Wszystko razem miksujemy.
3. Gdy masa będzie jednolita przelewamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą (nie używam papierów do pieczenia, wolę stary, tradycyjny sposób). Pieczemy 40 minut, w 180 stopniach (ja nigdy nie piekę na czas, tylko do suchego patyczka)
Krem mascarpone:
▪️200ml śmietany 30%
▪️1 op serka mascarpone
▪️1 łyżka czubata cukru pudru
Wszystko razem mieszamy.
Zajrzyj również tu:
1. Śmietanowiec (smak podobny do sernika)
2. Pulchny i smaczny sernik “wiejski”
3. Sernik o smaku krówkowym
Tak! znam to uczucie 🙂 pyszny murzynek
W sumie nie jadłam jeszcze takiego murzynka
O takiej wersji murzynka jeszcze nie słyszałam! Przepis wydaje się banalnie prosty, a mascarpone kocham, więc może wypróbuje w ten weekend 🙂
super ciacho 🙂