Szybkie i smaczne ciasto z rabarbarem.
Rabarbar jest źródłem wielu witamin oraz warzywem, na który z niecierpliwością czekamy. Jego kwaskowaty smak w połączeniu ze słodkim ciastem sprawia, że na mojej twarzy pojawia się od razu uśmiech. Uwielbiamy rabarbar dlatego co roku, gdy pojawi się on na pobliskim ryneczku kupujemy go i pieczemy szybkie i smaczne ciasto.
Składniki:
kostka margaryny (250g)
4 jajka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru
1. Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy jajka – nadal ucieramy. Na sam koniec dodajemy zmieszaną mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie jednolita wykładamy na blachę. Ja wybrałam tortownicę o średnicy 25cm.
2. Na ciasto układamy pokrojone w cienkie plastry rabarbar.
3. Wykończyć możemy całość kruszonką oraz cukrem pudrem.
Piec w 180 stopniach. Czasu niestety Wam nie podam, ponieważ wszystkie ciasta piekę “na oko”.
Zajrzyj również tu:
1. Czarno biała babka wielkanocna.
2. Kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą.
3. Placek po węgiersku – pyszny i prosty obiad.
Ciasto rabarbarowe zawsze kojarzy nie się z wiosną.
Piekę drugi raz. Jest pyszne 🙂 W swoim przepisie nie podałaś temperatury oraz czasu pieczenia.