Kieszonki z piersi z kurczaka z sosem kurkowym.
Niedziela – dzień wolny od pracy, dzień wielkiego lenistwa. Mimo tego lenistwa trzeba coś jeść. Z racji tego, że my ten weekend mamy cały wolny, chcemy wykorzystać go jak najlepiej, dlatego niedzielny obiad jest u nas z jednego dania i to przygotowanego na szybko. Tym razem na naszym stole pojawiły się kieszonki z piersi z kurczaka z sosem kurkowym.

Składniki:
1 cała pierś z kurczaka
mozarella
kilka listków bazylii
mała cebula
Sos:
100g kurek (bądź innych grzybów)
500ml bulionu
1/2 małej śmietany
mąka do zagęszczenia
pieprz ziołowy, papryka, pieprz naturalny
Przygotowanie:
1. Pierś myjemy, obrabiamy, następnie rozkrawamy tak, by powstała kieszonka.
2. W miseczce mieszamy odrobinę oleju, pieprzu ziołowego, pieprzu naturalnego, papryki, soli, bazylii – nacieramy tym piersi z kurczaka.
3. Na patelni podsmażamy jedną małą cebulę.
4. Do kieszonek w piersi wkładamy plasterek grubszy mozarelli, podsmażoną cebulę i kilka listków bazylii.
5. Przygotowane piersi smażymy na patelni.
6. Na drugiej patelni smażymy kurki z cebulą, dodajemy bulion, lekko podgotowujemy. Dodajemy śmietanę i zagęszczamy mąką. Na sam koniec dodajemy przyprawy.
Zajrzyj również na:




Ach, kurki rządziły w naszym domu przez cały weekend. Pojawiły się nie tylko w daniu obiadowym (spaghetti ze świeżym szpinakiem, kurkami i czosnkiem), ale również w śniadaniowym omlecie.
wygląda przepysznie 🙂
Też robiłam sos kurkowy (jest na blogu) ale robię inaczej. pewnie jednak oba smakują rewelacyjnie