Sernik na kruchym spodzie z masą kajmakową i prażonymi wiórkami kokosowymi.
Czy są osoby, które nie przepadają za sernikami? Wydaje mi się, że mało kto nie lubi tego nietuzinkowego ciasta, które można zrobić na wiele sposobów. Sernik Złota Rosa oraz sernik z tartym, ciemnym ciastem robiony był dość często, więc postanowiłam wykombinować coś innego. W lodówce miałam masę kajmakową, więc na szybko powstał pyszny sernik na kruchym spodzie z masą kajmakową i prażonymi wiórkami kokosowymi.
Kruche ciasto:
1 1/2 szklanki mąki
200g masła
3 łyżki cukru pudru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Masa serowa:
1kg twarogu (ja używam w wiaderku President)
6 jajek (białka osobno)
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
olejek pomarańczowy ewentualnie waniliowy
1 torebka budyniu waniliowego (może być śmietankowy)
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawaj po łyżce twarogu, miksuj. Następnie dodaj budyń oraz olejek. Na sam koniec dodaj ubitą pianę z białek – wymieszaj delikatnie łyżką.
Tortownicę wylep ciastem (razem z brzegami), wylej masę serową. Piecz w rozgrzanym piekarniku- 180 stopni około 1h (ja zawsze piekę”na oko”).
Gdy sernik będzie upieczony, poczekaj aż wystygnie, następnie nałóż 1 opakowanie masy kajmakowej krówkowej, na to wyłóż prażone wiórka kokosowe.
ZAPRASZAM DO GRUPY DLA POCZĄTKUJĄCYCH KUCHAREK >>KLIK <<
Zajrzyj również tu:
Chętnie wypróbuje Twój przepis na sernik 🙂
Kruche ciasto, kajmak i kokos? Chyba nie może być nic lepszego <3