INNEKULINARIA

Drożdżowe bułeczki z czekoladą.

Dzisiaj mamy swój dzień, dzisiaj możemy świętować do woli. Jedne z Was pójdą na romantyczną kolację z ukochanym, inne spotkają się z przyjaciółkami. Możliwości spędzania dzisiejszego dnia i wieczoru jest mnóstwo i mam nadzieję, że dzisiaj każda z kobiet będzie czuła się wyjątkowo. Ja w ramach uczczenia tego dnia postanowiłam zrobić drożdżowe bułeczki z Nutellą. I tym sposobem mam pomysł na wieczór – słodkości, gorąca herbata i jakiś film.
Drożdżowe bułeczki z czekoladą.

Składniki:

1/4 kostki masła
3 żółtka
3 szkl. mąki
30 g drożdży
szczypta soli
1/2 szkl. mleka
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Mąkę, żółtka, cukier puder i sól mieszamy. Wkruszamy drożdże oraz wlewamy ciepłe mleko. Wszystko razem ponownie mieszamy.
2. Do wymieszanej masy dodajemy roztopione i ostudzone masło. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, by podwoiło swoją objętość. 
3. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na nie kładziemy łyżką czekoladę (może być marmolada, ja akurat nie miałam, dlatego użyłam Nutellę). Formujemy kulki. 
4. Gotowe bułeczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
6. Można udekorować roztopioną czekoladą albo cukrem pudrem.

Zajrzyj również tu:
Drożdżowe bułeczki z czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *