Domowe pieczywo idealne na śniadanie – chleb
Wyobraź sobie, że z samego rana budzi Cię zapach świeżego chleba. Wstajesz, idziesz do jadalni i widzisz cudownie pachnące bochenki, obok nich prawdziwe masło i ulubione szyneczki. Narobiłam Ci smaka, prawda? A wiesz, że takie coś możesz mieć każdego ranka? Skorzystaj z tego przepisu i zaskocz domowników (albo niech oni Ciebie zaskoczą).
Składniki:
500 g mąki
400ml ciepłej wody
25 g drożdży (rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody, dodajemy do tego 1 łyżkę mąki i odrobinę cukru)
1 łyżeczka soli
- Wszystko razem mieszamy.
- Odstawiamy na 2h do wyrośnięcia.
- Po tym czasie formujemy dwa chlebki, lekko nacinamy w poprzek (widać lekkie nacięcia na zdjęciu). Kładziemy obok siebie na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez ok 30 minut (wkładamy na dół piekarnika blaszkę z wodą – dzięki temu chlebek będzie chrupiący)
Zajrzyj również tu:
1. Przepis na pieczone ziemniaki
2. Domowa lava cake – ciastko z płynną czekoladą
3. Domowy chleb w foremce – krok po kroku
Smakowicie wygląda 🙂
Również lubię domowy chlebek. Dużo tu zależy również od rodzaju użytej mąki – możemy wtedy balansować z jakością chleba – od puchatego baltonowskiego do zbitego razowego. Taki chlebek to jest to:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Przepis jest niesamowity:)) zrobiłam wczoraj na kolację to chłopak był pod wrażeniem skąd mamy takich chleb:)) ale nie zdradziłam ze przepis wzięłam z bloga.
Piekę od jakiegoś roku, nie sięgnę już po sklepowy