Naleśniki z piersiami z kurczaka, zapiekane z serem i sosem z suszonych grzybów.
Przychodzi taki dzień, że zaczyna nam brakować pomysłów na dania obiadowe. Ja staram się wymyślać coś nowego, aby posiłki nie powtarzały się. Tym razem zrobiłam naleśniki z piersiami z kurczaka, zapiekane z serem żółtym oraz sosem pieczarkowym.

Naleśniki:
500 ml mleka
1 jajko
mąka pszenna – ja daje “na oko”, gdy widzę, że masa jest gęsta, jest to znak, że dałam odpowiednią ilość mąki
szczypta soli
Farsz:
1 pierś z kurczaka
1/2 puszki kukurydzy
Przygotowanie:
Usmażyć naleśniki.
Piersi z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę oraz doprawić ( ja doprawiam ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem naturalnym, pieprzem ziołowym), usmażyć.
Kukurydzę odsączyć.
Na przygotowane naleśniki nakładamy odrobinę piersi oraz kukurydzę, zawijamy – najpierw boki do środka, następnie w rulon. Zawijam zazwyczaj tak samo jak zawija się gołąbki.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, na górę tarkujemy żółty ser. Zapiekamy w piekarniku, tak długo, aż ser się rozpuści. Podajemy na gorąco.
Takie naleśniki można podawać z sosem. Przykładowy przepis znajdziecie tu —-> Szybki sos. Sos ze zdjęcia jest zrobiony z samych suszonych grzybów.










Pychota 🙂
ale pyszności! mniam mniam 🙂
Jakie to musi być smaczne:)
Uwielbiam naleśniki na obiad, zwłaszcza wybieram wersję ze szpinakiem,pieczarkami i serem żółtym, ale robiłam kiedyś z kurczakiem i warzywami 😉 Pychotka.
Fajny przepis taki na szybko 🙂
No i masz… Weszłam sobie skuszona tym apetycznym zdjęciem i dopiero narobiłam sobie apetytu. Chyba pójdę marudzić mężowi, żeby z racji dzisiejszego święta zrobił mi właśnie takie naleśniki. I te grzyby w sosie… Kurczę dobre to to 🙂