KULINARIAOBIAD

Zapiekanka jednogarnkowa z kapustą kiszoną.

Uwielbiam zapiekanki jednogarnkowe. Dlaczego? Ponieważ jest to szybkie danie i nie potrzeba do niego wielu składników. Z tego co masz w lodówce możesz wyczarować szybkie i smaczne danie. Nie ważne czy obiad, czy kolacja – zapiekanka pasuje na każdą porę dnia.

Zapiekanka jednogarnkowa z kapustą kiszoną
Składniki*:
kapusta kiszona
piersi z kurczaka
makaron świderki
pieczarki
kminek
mała śmietana
jajko
pieprz
zioła prowansalskie
czosnek
ser
Przygotowanie:
Do posmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego wsypać ugotowany makaron. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki, przyprawić. Gdy już się usmażą dodać do makaronu. Następnie usmażyć kapustę kiszoną z odrobiną kminku oraz pieczarki pokrojone na kawałki. Wszystko dodać do naczynia. Na górę można położyć potarty ser. Zalać sosem i piec w 180 stopniach do czasu roztopienia się sera. 
Sos
Do małej śmietany dodajemy jedno jajko, odrobinę czosnku, pieprz oraz zioła prowansalskie. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
*Nie podawałam ilości składników, ponieważ wszystko zależy od tego jakie duże macie naczynie. 

5 komentarzy do “Zapiekanka jednogarnkowa z kapustą kiszoną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *