Zapiekanka jednogarnkowa z kapustą kiszoną.
Uwielbiam zapiekanki jednogarnkowe. Dlaczego? Ponieważ jest to szybkie danie i nie potrzeba do niego wielu składników. Z tego co masz w lodówce możesz wyczarować szybkie i smaczne danie. Nie ważne czy obiad, czy kolacja – zapiekanka pasuje na każdą porę dnia.
Zapiekanka jednogarnkowa z kapustą kiszoną
Składniki*:
kapusta kiszona
piersi z kurczaka
makaron świderki
pieczarki
kminek
mała śmietana
jajko
pieprz
zioła prowansalskie
czosnek
ser
Przygotowanie:
Do posmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego wsypać ugotowany makaron. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki, przyprawić. Gdy już się usmażą dodać do makaronu. Następnie usmażyć kapustę kiszoną z odrobiną kminku oraz pieczarki pokrojone na kawałki. Wszystko dodać do naczynia. Na górę można położyć potarty ser. Zalać sosem i piec w 180 stopniach do czasu roztopienia się sera.
Sos
Do małej śmietany dodajemy jedno jajko, odrobinę czosnku, pieprz oraz zioła prowansalskie. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
*Nie podawałam ilości składników, ponieważ wszystko zależy od tego jakie duże macie naczynie.
Mniam.. aż ślinka cieknie i jakie proste 😉 Ile czasu zapiekamy?
..do czasu roztopienia się sera. Ja wszystko piekę "na oko" haha 😀
korci mnie to zrobić 😛
Ja też może jutro < ACH <3 jak pachnie 😀
Teresa Soroka 🙂
Nie wpadłabym wcześniej na zrobienie zapiekanki z kiszoną kapustą 😀
http://www.sparowani.blogspot.com