KULINARIAOBIAD

Zupa z kapustą na kościach.

Kapuśniak – zupa świetnie rozgrzewająca w jesienne/zimowe dni. Ale ja uwielbiam ją tez jeść latem. Wczoraj w nocy  miałam zachciankę na coś kwaśnego. Nie mogłam się zdecydować co to ma być. Ogórki kiszone już mi się znudziły. Ostatnio często miałam ochotę na nie. W końcu .. wiem ! Mam ochotę na KAPUŚNIAK ! Tak, to za mną chodziło od wczorajszej nocy !

Składniki:
Kości wieprzowe
40 dag kapusty kiszonej
3 duże ziemniaki (ja miałam ziemniaki bardzo duże więc trzy mi wystarczyły)
1 marchewka
1 pietruszka
przyprawy – kminek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie
można dodać kostkę rosołową

Przygotowanie:

Smakujemy kapustę, jeżeli jest za kwaśna – moczymy ją w ciepłej wodzie.

Kości płukamy, wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy.

W międzyczasie tarkujemy marchewkę oraz pietruszkę.

Kroimy ziemniaki na kosteczkę.
Następnie wrzucamy wszystko do garnka (kapustę, ziemniaki, marchew i pietruszkę)
Doprawiamy do smaku i gotujemy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie.

6 komentarzy do “Zupa z kapustą na kościach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *