Smaczne oponki z twarogiem.
Jesienne dni sprawiają, że coraz większą ochotę mam na przebywanie w kuchni. I tu nie chodzi o siedzenie i picie kawy, lecz o pieczenie i gotowanie. Miałam kostkę twarogu i śmietanę w lodówce, więc wpadłam na pomysł, aby zrobić na weekend oponki.
Składniki:
1 szkl. cukru
1 łyżeszka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kostka twarogu – przeciśnięta przez praskę
1 całe jajko
2 żółtka
1 mała śmietana 12% albo 18%
1/2 kg mąki (dawałam “na oko”, gdy ciasto odchodzi od rąk, nie klei się wiedziałam, że jest odpowiednia ilość mąki)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkowywać na grubość 1cm.
Wykrawać szklanką koła, następnie w nich mniejsze kółeczka kieliszkiem. Kulki powstałe po wyjęciu kieliszkiem można dodać do pozostałego ciasta i dalej wykrawać. Ja zazwyczaj pewną część kulek smażę (idealne dla dzieci)
Smażyć na rozgrzanym tłuszu do chwili aż oponki się zarumienią.
Ostudzone oponki posypać cukrem pudrem.
Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage —> My world by Dagmara Rek
Uwielbiam oponki 🙂 Mam już swój sprawdzony przepis 🙂
hehe ja też z serkiem homo 😀
Ale świetne, jak kupię wałek (a mam to w planach) to z pewnością je zrobię 🙂
wystarczy pusta szklana butelka 😀