Przepis na domowe pączki z budyniem.
Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek, a co za tym idzie – kupujemy bądź sami robimy pączki, albo faworki. Ja postanowiłam troszkę prędzej obchodzić to święto z racji tego, że uwielbiam pączki, przygotowałam dla Was prosty przepis na te słodkości.
Składniki:
4 szklanki mąki
4 łyżki cukru
60 g drożdży
400 ml mleka
60 g margaryny do pieczenia
6 żółtek
Przygotowanie:
Drożdże łączymy z 2-3 łyżkami ciepłego mleka, 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki.
Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy do niego podgrzane mleko, 2 łyżki cukru, mąkę roztopione
i ostudzone masło oraz żółtka. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
i ostudzone masło oraz żółtka. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Odstawiamy na 1,5 h w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra.
Dolny placek delikatnie “stemplujemy” wykrawaczem (może być szklanka), by wyznaczyć obrys paczków. Na środku każdego kółka umieszczamy płaską łyżeczkę ugotowanego budyniu. Przykrywamy drugim plackiem i wykrawamy pączki wykrawaczem (szklanką).
Uformowane pączki odstawiamy na 30 minut, aby wyrosły.
Pączki smażymy na małym ogniu do chwili, aż zarumienią się z obu stron.
Przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem, albo pokrywamy lukrem.
Z przepisu wychodzi około 50 pączków.
Super pączki … z budyniem nie piekłam lecz postaram się 🙂
Teresa S.
wyglądają apetycznie 🙂 z budyniem jeszcze nie miałam okazji robić 🙂
Nigdy nie robiłam domowych pączuchów – czas to zmienić X)