Ciasto Murzynek
Murzynek – ciasto, które każdy zna i zapewne każdy uwielbia. Do pewnego czasu robiłam go bardzo często, teraz odszedł na dalszy plan na rzecz innych ciast. W tamtym tygodniu znowu sobie o nim przypomniałam i to był wielki plus. Ciasto, którego dawno nie było smakuje o wiele lepiej niż jak się robi go często.
Murzynek
Składniki:
kostka margaryny
2 szkl. cukru
3 łyżki ciemnego kakao
1/4 szkl wody
4 jajka – białka osobno
cały cukier waniliowy
2 szkl mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Margarynę, cukier, kakao, wodę, cukier waniliowy zagotowujemy. Studzimy. W między czasie rozdzielamy jajka, białka ubijamy na pianę.
Po ostudzeniu dodajemy mąkę, jajka(żółtka), proszek do pieczenia, pianę z białek. Wszystko razem miksujemy. Gdy masa będzie jednolita przelewamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą (nie używam papierów do pieczenia, wolę stary, tradycyjny sposób).
Pieczemy 40 minut, w 180 stopniach.
Życzę smacznego 🙂
Ale mi narobiłaś smaka ! Najlepszy murzynek jaki do tej pory jadłam to ten zrobiony przez mamę,szkoda,że tak daleko od siebie mieszkamy 🙁
Ale zawsze możesz spróbować zrobić sama 🙂 Może Ci wyjdzie równie dobry jak mamusi 🙂
A na jak duża blaszkę to jest przepis?