Kawowa rozkosz – ciasto cappuccino.

Biszkopt:
Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki ciemnego kakao
Żółtka ubić z cukrem,dodać kakao, następnie dodać mąkę – wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach do “suchego patyczka”. Wyjąć z piekarnika i rzucić blaszkę na podłogę z wysokości około 30cm.
Masa budyniowa:
Składniki:
2 budynie śmietankowe
kostka margaryny do pieczenia
Budynie ugotować w dwóch szklankach mleka. Ostudzić.
Masło utrzeć w misce, dodawać po jednej łyżce budyniu. Dalej ucierać.
Masa kawowa:
Składniki:
6-7 łyżek kawy cappuccino
2 Śnieżki
6 łyżek żelatyny
2 szkl. mleka
Zagotować mleko, dodać 6-7 łyżek cappuccino, wymieszać i ostudzić. Po ostudzeniu dodać Śnieżkę, miksować, na sam koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w pół szklanki wody – dalej miksować.
Zajrzyj również tu:
1. Warstwowa sałatka gyros
2. Rozgrzewający krem pomidorowy z bazylią
3. Bardzo szybkie racuchy z jabłkami


O jak fajnie, uwielbiam ciasta z takimi masami????
Wygląda obłędnie 🙂
Pięknie 🙂
Mmmmmm, uwielbiam ciasta z taką kawową nutą!
A na jaka to blaszkę?
Wygląda na to że łatwo się robi ale szczerze mówiąc przeraża mnie wykonanie ciasta biszkoptowego. Jeszcze nigdy nie robiłam :-/
Ja też uwielbiam kawę -jej smak i zapach, więc wszystkie ciasta o takim smaku pochłaniam z rozkoszą 🙂 P.S. Mój synek zawsze robi wielkie oczy, jak widzi, że rzucam blaszką z biszkoptem 🙂