CIASTAKULINARIA

Krówkowe szaleństwo – bezy, masa krówkowa i bita śmietana

W Gdyni pogoda typowo jesienna – wieje, jest pochmurno, co jakiś czas pada. Mimo wszystko uwielbiam każdą pogodę, nawet taką jaka jest dzisiaj. Z jednej strony człowiek by całe dnie spędzał w łóżku, natomiast z drugiej… mam ochotę eksperymentować w kuchni. Dawno nie piekłam ciast, więc dzisiaj postanowiłam to zmienić i na szybko zrobiłam ciasto z kajmakiem i małymi kawałkami bezów. I tak oto wyszło krówkowe szaleństwo, które jest tak pyszne, że u nas już pół blachy zostało zjedzone.

Krówkowe szaleństwo - pyszne ciasto z kawałkami bezów
Biszkopt:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka kakao
Żółtka ubić z cukrem, dodać kakao, następnie mąkę – wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach, do ‘suchego patyczka’. Wyjąć biszkopt z piekarnika i rzucić blaszką o podłogę z wysokości ok. 30cm.
Masa krówkowa:
1 puszka masy kajmakowej krówkowej
100g masła/margaryny
2 łyżki likieru kawowego
kilka bezików (ilość zależy od Was, ja dałam 4 duże bezy)
Margarynę ubić na gładką masę, dodać masę krówkową – ubijać. Następnie dodajemy likier kawowy i ponownie ubijamy. Na sam koniec dodajemy pokruszone bezy – mieszamy całość łyżką. 

Masa śmietanowa:
250g serka mascarpone
330ml śmietany 30%
2 śmietan fix
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce serka mascarpone oraz śmietan fix. 
Masę śmietanową wykładamy na masę bezową, dekorujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na około godzinę. 
Zajrzyj również tu:

4 komentarze do “Krówkowe szaleństwo – bezy, masa krówkowa i bita śmietana

Skomentuj Sakura Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *