Sernik o smaku krówkowym
Spód:
170 g mąki
60 g cukru pudru
90 g masła
2 żółtka
1 łyżka ciemnego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie składniki zagnieść (można zrobić kulę i włożyć na 30 minut do lodówki, by ciasto się schłodziło). Następnie wylepiamy nim tortownicę o średnicy 26cm. (tortownicę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, następnie wylepiamy).
Masa serowa:
700 g twarogu na sernik (ja używam President)
100 g miękkiego masła
130 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 całe jajka
1 łyżka mąki
1 opakowanie masy kajmakowej krówkowej
Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka – dalej miksujemy. Następnie dodajemy masę krówkową – wciąż ucieramy. Na sam koniec dajemy mąkę i ser jednocześnie miksując.
Masę serową wlewamy do tortownicy. Pieczemy 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie zostawiamy ciasto w piecu na około 20 minut.
Całość oblewamy rozpuszczoną czekoladą.
Zajrzyj również tu:
1.Sernik na kruchym spodzie z masą kajmakową i prażonymi wiórkami kokosowymi
2.Sernik z tartym, ciemnym ciastem
3.Sernik Złota Rosa
pyszny serniki!!!!! też mam taki przepis
Lubię serniki, ten wydaje sie tez pyszny. Może mamę poproszę i mi upiecze.
I masz racje! Daje 10 w ciemno! 😉