CIASTAKULINARIA

Sernik o smaku krówkowym

Na blogu mieliście okazję zapoznać się z kilkoma przepisami na pyszny sernik (na końcu wpisu linki dla przypomnienia), tym razem postanowiłam zrobić nieco inny sernik. Bardzo lubię ciasta karmelowe, krówkowe bądź toffi więc uznałam, że połączenie sera z masą krówkową będzie strzałem w dziesiątkę. Nie mogłam doczekać się, aż ciasto się upiecze by w końcu spróbować to co zrobiłam. Oczywiście sernik jest przepyszny i na jednym kawałku do kawki się nie kończy. Zachęcam do wypróbowania go.

Sernik o smaku krówkowym


Spód:


170 g mąki
60 g cukru pudru
90 g masła
2 żółtka
1 łyżka ciemnego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wszystkie składniki zagnieść (można zrobić kulę i włożyć na 30 minut do lodówki, by ciasto się schłodziło). Następnie wylepiamy nim tortownicę o średnicy 26cm. (tortownicę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, następnie wylepiamy).

Masa serowa:

700 g twarogu na sernik (ja używam President)
100 g miękkiego masła
130 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 całe jajka
1 łyżka mąki
1 opakowanie masy kajmakowej krówkowej

Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka – dalej miksujemy. Następnie dodajemy masę krówkową  – wciąż ucieramy. Na sam koniec dajemy mąkę i ser jednocześnie miksując.

Masę serową wlewamy do tortownicy. Pieczemy 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie zostawiamy ciasto w piecu na około 20 minut.

Całość oblewamy rozpuszczoną czekoladą.

Zajrzyj również tu:
1.Sernik na kruchym spodzie z masą kajmakową i prażonymi wiórkami kokosowymi
2.Sernik z tartym, ciemnym ciastem
3.Sernik Złota Rosa

3 komentarze do “Sernik o smaku krówkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *