Sos paprykowo – marchewkowy
Mięso – główny składnik obiadu. Czasami jest to pierś z kurczaka, czasami jakieś udko – ale jedno jest pewne do mięsa musi być jakiś sos. Ja od dawna, dawna robię między innymi sos paprykowo -marchewkowy (ulubiony mojego męża). Delikatny, aromatyczny a przede wszystkim łatwy do zrobienia. Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem.

Składniki:
Papryka – czerwona, zielona, żółta (na dwie osoby wystarczy po pół papryki z każdego koloru)
Szklanka bulionu
1 marchewka
Mała śmietana
przyprawy
Składniki są podane orientacyjnie – wszystko zależy od tego jaką ilość sosu chcecie przygotować.
Przygotowanie:
1. Paprykę i marchew kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle.
2. Dodajemy bulion, czekamy aż warzywa zrobią się miękkie.
3. Dodajemy śmietanę, zagęszczamy mąką – według uznania.
4. Doprawiamy – ja daję pieprz zwykły i ziołowy, odrobinę lubczyku oraz paprykę słodką.
Sos najlepiej smakuje z ryżem albo kaszą.
Taki sos z kaszą paloną…to może dobrze smakować- koniecznie do spróbowania!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Zrobiłem, żona mówi, że w miarę… ale ja tam jestem zadowolony 🙂 🙂
Chętnie wypróbuję 🙂
Jestem świeżo po obiedzie (właściwie to pękam), ale i tak zrobiłaś mi smaka. ;D
Przybywam z instagrama 🙂 zapisuję przepis bo ostatnio polubiłam kasze i ryż, a problem właśnie był z sosami 🙂