CIASTAKULINARIA

Kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą.

Pierwszy Dzień Wiosny był naprawdę słoneczny i wiosenny. Taka pogoda motywuje mnie bardzo, a dzięki temu, że świeci słoneczko mam ochotę do działania. Oby więcej takich słonecznych dni! Niby ładna pogoda sprawia, że nie chce się pichcić w kuchni, lecz dzisiaj u mnie było odwrotnie. Zachciało mi się jakiegoś ciasta z jabłkami i … na szybko zrobiłam kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. 
Kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. www.dagmara-rek.pl


Składniki na ciasto:
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka margaryny do pieczenia (250g)
400g mąki zwykłej
150g cukru
Beza:
5-6 jabłek
5 białek
150g cukru
150g wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Margarynę utrzyj razem z cukrem i żółtkami. Do utartej masy stopniowo dodawaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wyrobione ciasto wyłóż na blaszkę i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut.
Gdy ciasto będzie się piekło, Ty zajmij się przygotowywaniem bezy.

Jabłka zetrzyj na tarce i wyłóż na upieczone ciasto.

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, następnie dodaj wiórka kokosowe i delikatnie wymieszaj.

Wstaw całość do gorącego piekarnika (180 stopni) i piecz przez 45 minut.
Zajrzyj również tu:
Jeżeli korzystasz  z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage —> My world by Dagmara Rek
Kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. www.dagmara-rek.pl

Jeden komentarz do “Kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *