CIASTAKULINARIA

Wilgotne ciasto czekoladowe – łatwy przepis

Skoro całe dnie i tak spędzamy w domu, to może warto pomyśleć o czymś do kawki, prawda? Ja kilka dni temu robiłam czekoladowe ciasto. Niestety nie dotrwało do następnego dnia. Mąż gdy posmakował – powiedział, że to kolejne jego ulubione ciasto. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje.

Składniki:

▪️1 szkl mąki

▪️1 szkl cukru

▪️50g ciemnego kakao

▪️1 łyżeczka proszku do pieczenia

▪️1 łyżeczka sody

▪️1 całe jajko

▪️1/3 szkl oleju

▪️Niecała szklanka mleka

▪️Niecała szklanka wody (gorącej)

Przygotowanie:

1. Mąkę, cukier, kakao, proszek i sodę wymieszać.

2. Dodać jajko, olej, mleko – miksować.

3. Można do szklanki gorącej wody dać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej – ciasto będzie miało czekoladowo-kawowy smak. Jeżeli ktoś nie lubi kawy-dajemy samą wodę. Wszystko razem mieszamy.

4. Wylewamy na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.

5. Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka.

6. Po upieczeniu polewamy czekoladową polewą.

Jeden komentarz do “Wilgotne ciasto czekoladowe – łatwy przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *