Wilgotne ciasto czekoladowe – łatwy przepis
Skoro całe dnie i tak spędzamy w domu, to może warto pomyśleć o czymś do kawki, prawda? Ja kilka dni temu robiłam czekoladowe ciasto. Niestety nie dotrwało do następnego dnia. Mąż gdy posmakował – powiedział, że to kolejne jego ulubione ciasto. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje.
Składniki:
▪️1 szkl mąki
▪️1 szkl cukru
▪️50g ciemnego kakao
▪️1 łyżeczka proszku do pieczenia
▪️1 łyżeczka sody
▪️1 całe jajko
▪️1/3 szkl oleju
▪️Niecała szklanka mleka
▪️Niecała szklanka wody (gorącej)
Przygotowanie:
1. Mąkę, cukier, kakao, proszek i sodę wymieszać.
2. Dodać jajko, olej, mleko – miksować.
3. Można do szklanki gorącej wody dać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej – ciasto będzie miało czekoladowo-kawowy smak. Jeżeli ktoś nie lubi kawy-dajemy samą wodę. Wszystko razem mieszamy.
4. Wylewamy na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.
5. Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka.
6. Po upieczeniu polewamy czekoladową polewą.
Wyglada wspaniale, musi smakowac tak samo pysznie 😀