KULINARIAOBIAD

Zapiekanka jednogarnkowa z mięsem mielonym, brokułami, kalafiorem i makaronem.

Bardzo lubię zapiekanki jednogarnkowe, ponieważ są szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo wrzucamy do nich wszystko to co mamy aktualnie w domu. Nie dość, że mamy możliwość przygotowania taniego i szybkiego obiadu, to w dodatku pożywnego. Dla mnie zapiekanki jednogarnkowe mają same plusy i każdy z rodziny je uwielbia.

Zapiekanka jednogarnkowa z brokułami, kalafiorem, mięsem mielonym i makaronem.

Składniki:

1 brokuł
1 kalafior
makaron (ilość zależy od Was i od tego jak duże macie naczynie żaroodporne)
1 papryka czerwona (czasami dodaje również zieloną i żółtą)
woreczek mięsa mielonego ( ja miałam 400g)
Sos
duża śmietana 18%
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
przyprawy do smaku (zioła prowansalskie, pieprz, pieprz ziołowy)
3-4 ząbki czosnku (ewentualnie czosnek granulowany, lecz nie da on takiego smaku i zapachu jak świeży)
potarkowany ser (w zależności jak lubicie)
Przygotowanie
Mięso mielone doprawiamy (czosnek, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, pieprz, sól, papryka, pieprz ziołowy), podsmażamy. 
Brokuł i kalafior, makaron gotujemy, lecz 2-3 minuty krócej niż zwykle.. Paprykę kroimy w małą kosteczkę.
Sos przygotowujemy prędzej, by nabrał odpowiedniego smaku.
Składniki układamy warstwowo, u mnie wyglądało to tak:
Na samym dole makaron, następnie brokuł, mięso mielone, kalafior, papryka i na końcu polane sosem.

Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Jeżeli korzystasz  z moich przepisów, to poproszę o zdjęcia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage —> My world by Dagmara Rek

4 komentarze do “Zapiekanka jednogarnkowa z mięsem mielonym, brokułami, kalafiorem i makaronem.

Skomentuj Anonimowy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *