Zebra – smaczne i szybkie ciasto.
Zapraszam do zapoznania się z kolejnym przepisem na smaczne i łatwe do zrobienia ciasto. Chyba każdy z Was chociaż raz spróbował Zebry – prawda?
Składniki:
5 jajek
2,5 szklanki mąki
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
aromat (2 krople)
1 szklanka oleju
1 szklanka wody
2-3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, olejem, wodą,
aromatem. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy
uzyskamy jednolitą masę dzielimy ją na dwie równe części. Do jednej dodajemy 3
łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Następnie wlewamy po 3 łyżeczki
raz masę czarną, raz biała w jeden i ten sam punkt.
aromatem. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy
uzyskamy jednolitą masę dzielimy ją na dwie równe części. Do jednej dodajemy 3
łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Następnie wlewamy po 3 łyżeczki
raz masę czarną, raz biała w jeden i ten sam punkt.
Nigdy jeszcze nie robiłam 🙂
a w ilu stopniach pieczemy i jak długo?
W 180 stopniach. Wszystkie ciasta piekę "na oko". Sądzę, że niecała godzina powinna wystarczyć. Warto sprawdzić, czy odchodzi od boków oraz patyczkiem – czy ciasto jest suche.
Jaki aromat? Waniliowy moze byc?
Aromat waniliowy?
Aromat taki dajemy jaki lubimy 🙂