KULINARIAOBIAD

Rosół – lekarstwo na wszystko!

Gości u każdego zazwyczaj w niedzielę, a jak zostanie, to jest przerabiany na pomidorówkę. Pomaga w przeziębieniach i złym samopoczuciu. Tak – jest to rosół. Wielu z Was (do pewnego czasu i ja sama) myślałam, że przygotowanie rosołu graniczy z cudem. Oczywiście jest to nie prawda ! Rosół robi się bardzo łatwo.



Składniki:
korpus kurczaka, ewentualnie porcja rosołowa
Włoszczyzna (marchewka, seler, por, pietruszka, cebula)
Przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz)
Woda 
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy tyle wody ile chcemy mieć rosołu. Wrzucamy pokrojone warzywa, podpieczoną cebulkę oraz mięso – gotujemy do czasu, aż na wierzchu pojawią się tzw. “szumowiny”. Zbieramy je dokładnie. Gotujemy cały czas bez przykrycia.  Następnie doprawiamy do smaku, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Gotujemy na małym ogniu tak długo, aż mięso będzie miękkie. Ja zazwyczaj gotuję 1,5 – 2h.

Można nasz rosół urozmaicić, lecz ja na szybko wykonuję właśnie z tego przepisu. 





Jeżeli korzystasz  z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage —> My world by Dagmara Rek 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *