Smaczny obiad – gołąbki.
Gołąbki to propozycja na smaczny obiad. Gołąbki goszczą na stołach zapewne w każdym domu. Wydaje się, że są bardzo trudne do zrobienia – nic mylnego. Pokażę Wam krok po kroku jak je przygotować.
Gołąbki
Składniki:
1 główka kapusty
1 woreczek ryżu
1 opakowanie mięsa mielonego
1-2 kostki rosołowe
słoiczek – dwa przecieru pomidorowego (w zależności od wielkości słoiczka)
Przyprawy : sól, pieprz, zioła prowansalskie
Do bulionu można dodać ziele angielskie i liść laurowy
Przygotowanie:
Kapustę gotujemy w garnku, dodajemy kostkę rosołową.
W drugim garnku gotujemy ryż, ale o wiele krócej niż jest napisane na opakowaniu. Ja gotowałam 5 minut.
Gdy ryż będzie już gotowy, dodajemy go do mięsa mielonego, doprawiamy do smaku i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Sprawdzamy, czy “płaty” kapusty już odchodzą od główki, jeżeli tak, to nakładamy na nich farsz
i zawijamy.
Nakładamy farsz na sam koniec.
Zawijamy boki.
Zawijamy z dołu do góry.
Następnie smażymy lekko na patelni nasze gołąbki ( uwierzcie mi, mają o wiele lepszy smak niż te nie smażone, a tylko gotowane). Wiem, że mało kto tak robi. Spróbujcie kiedyś podsmażyć je przed gotowaniem, a sami zobaczycie, że smak mają całkiem inny.
Następnie na sam dół garnka wykładamy kilka liści kapusty, tak aby przykryć dno, smarujemy odrobiną przecieru i ciasno układamy gołąbki.
Gdy ułożymy pierwszą warstwę, smarujemy przecierem i układamy następną, aż do skończenia się przez nas przygotowanych gołąbków.
Zastanawiacie się pewnie co zrobić z tym bulionem, w którym była gotowana kapusta? Odlewamy około 1 litra, dodajemy do niego przecier (można doprawić – wszystko zależy od Was). Zagotowujemy.
Następnie wlewamy go do garnka z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu około 40 minut.
Miałam małą główkę, dlatego wyszły mi takie malutkie gołąbeczki. Najlepiej szukać dużych głów.
Smacznego ! 🙂
Namówiłaś mnie 😉
Wiem co w poniedziałek na obiad
I jak tam obiadek? Nadal gołąbki aktualne? 🙂 Masz swój przepis może? Czy robisz podobnie jak ja?