Najpyszniejsze ciasto – sernik rosa.

Uwielbiamy ciasta, uwielbiamy serniki. I właśnie to cudo jest jednym z ciasto, które musi pojawić się na stole na Boże Narodzenie. Nie wytrzymałam do świąt i.. skoro świąteczny klimat wprowadziony został kilka dni temu za sprawą pierniczków, to postanowiłam upiec sernik do kawki.
Najpyszniejsze ciasto - sernik rosa.
Sernik Rosa
Ciasto:
1 kostka margaryny
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko razem zagnieść, wyłożyć na blachę razem z bokami.

Ser:
1 kg sera mielonego
5 żółtek
1 szklanka cukru
4 łyżki oleju
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe albo śmietankowe (rozpuścić w 1 1/2 szklanki mleka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko razem zmiksować. Powstanie wodnista masa – taka właśnie ma być. Wylać na wyłożone na blachę ciasto. (czyli pieczemy ciasto 45 minut, następnie dodajemy pianę z białek i zapiekamy jeszcze 15 minut – do pełnej godziny)
Z pozostałych 8 białek zrobić pianę, dodać do niej 1/2 szklanki cukru, wyłożyć na sernik 15 minut przed końcem pieczenia ciasta.

Jeżeli korzystasz  z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage —> My world by Dagmara Rek

Najpyszniejsze ciasto - sernik rosa.

Najpyszniejsze ciasto - sernik rosa.

Najpyszniejsze ciasto - sernik rosa.

Najpyszniejsze ciasto - sernik rosa.

Najpyszniejsze ciasto - sernik rosa.

Najpyszniejsze ciasto - sernik rosa.

Najpyszniejsze ciasto - sernik rosa.

12 thoughts on “Najpyszniejsze ciasto – sernik rosa.

  • 27 listopada, 2015 o 11:25
    Permalink

    Piękne duże wyszło, już czuję smak tego serniczka 🙂 Na święta też taki upiekę 🙂 Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂

    Odpowiedz
  • 27 listopada, 2015 o 11:29
    Permalink

    Lubię … ale jeszcze go nigdy nie robiłam … ale dzięki Tobie coś mi się wydaje, że zawita u mnie na święta 😀

    Odpowiedz
  • 15 grudnia, 2015 o 11:33
    Permalink

    r
    obię często.Tylko do białek dodaję wiorki kokosowe/ok.15 dkg/.zawsze udaje się,Pychotka.

    Odpowiedz
  • 22 sierpnia, 2016 o 23:54
    Permalink

    Ja znam je pod nazwą "złota rosa" 🙂

    Odpowiedz
  • 30 listopada, 2017 o 20:01
    Permalink

    Czy po upieczeniu sernik od razu wyjmujemy czy wylanczamy piekarnik i zostawiamy na chwilę zeby nie opadł????

    Odpowiedz
  • 30 listopada, 2017 o 20:02
    Permalink

    Czy sernik od razu wyjmujemy po upieczeniu czy zostawiamy w piekarniku zeby nie opadł

    Odpowiedz
    • 9 grudnia, 2017 o 18:34
      Permalink

      Ja zostawiam w piekarniku z tym, że otwieram drzwiczki piekarnika.

      Odpowiedz
  • 6 grudnia, 2017 o 17:07
    Permalink

    Ten sernik zawsze bedzie kojarzyl mi sie z domem rodzinnym i moja rodzinka <3 Oczywiscie najpyszniejsze ciasto na swiecie to sernik 😉

    Odpowiedz
  • 7 grudnia, 2017 o 13:21
    Permalink

    Mama go robi i uwielbiam jego smak! Jak ja zrobię nie jest już taki dobry 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *