KULINARIAOBIAD

Makaron, piersi z kurczaka i sos pieczarkowo-czosnkowy

Wiele Pań zapewne zastanawia się: “Co dzisiaj zrobić na obiad?”. Mam dla Was małą podpowiedź. Szybko i smacznie – gwarantuję, że mąż będzie zadowolony i najedzony.



Makaron, piersi z kurczaka i sos pieczarkowo-czosnkowym

Składniki:

piersi z kurczaka
czosnek
pieczarki
śmietana 12%
makaron
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w kosteczkę.
W międzyczasie wstawiamy makaron do gotowania – gotujemy al dente. Ja wybrałam świderki.

Pokrojone piersi doprawiamy – ja do tego użyłam pieprzu, odrobinkę soli, zioła prowansalskie i paprykę.

Cebulę kroimy w piórka. Nie miałam białej cebuli więc pokroiłam czerwoną.

Cebulę wraz z piersiami z kurczaka wsypujemy na patelnię, dodajemy odrobinkę oleju.

Dodajemy czosnek – ile? To wszystko zależy od Was. Jeżeli chcecie mieć wyraźnie czosnkowy sos – dodajcie 4 ząbki. Ja chciałam czuć minimalnie smak, więc dodałam dwa.
Gdy cebulka i piersi podpieką się troszkę, dodajemy śmietanę, wszystko razem mieszamy i dusimy.

Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w kosteczkę.

Do tego dodajemy ugotowany makaron.

Dusimy na małym ogniu tak długo, aż mięso i makaron będą miękkie. Ja nie doprawiałam już potrawy, ponieważ dość przypraw dodałam do piersi z kurczaka. 

Smacznego ! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *