Makaron, piersi z kurczaka i sos pieczarkowo-czosnkowy
Wiele Pań zapewne zastanawia się: “Co dzisiaj zrobić na obiad?”. Mam dla Was małą podpowiedź. Szybko i smacznie – gwarantuję, że mąż będzie zadowolony i najedzony.
Makaron, piersi z kurczaka i sos pieczarkowo-czosnkowym
Składniki:
piersi z kurczaka
czosnek
pieczarki
śmietana 12%
makaron
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w kosteczkę.
W międzyczasie wstawiamy makaron do gotowania – gotujemy al dente. Ja wybrałam świderki.
Pokrojone piersi doprawiamy – ja do tego użyłam pieprzu, odrobinkę soli, zioła prowansalskie i paprykę.
Cebulę kroimy w piórka. Nie miałam białej cebuli więc pokroiłam czerwoną.
Cebulę wraz z piersiami z kurczaka wsypujemy na patelnię, dodajemy odrobinkę oleju.
Dodajemy czosnek – ile? To wszystko zależy od Was. Jeżeli chcecie mieć wyraźnie czosnkowy sos – dodajcie 4 ząbki. Ja chciałam czuć minimalnie smak, więc dodałam dwa.
Gdy cebulka i piersi podpieką się troszkę, dodajemy śmietanę, wszystko razem mieszamy i dusimy.
Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w kosteczkę.
Do tego dodajemy ugotowany makaron.
Dusimy na małym ogniu tak długo, aż mięso i makaron będą miękkie. Ja nie doprawiałam już potrawy, ponieważ dość przypraw dodałam do piersi z kurczaka.
Smacznego !