Piersi z kurczaka z sosem z suszonych grzybów

Chyba każdy z Was uwielbia grzyby. Zupy grzybowe, wszelakie sosy – to coś, co z chęcią jadamy. Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić sos z suszonych grzybów, dodatkiem będzie brązowy ryż i piersi 
z kurczaka oraz surówka z czerwonej kapusty, jabłka i marchewki. Czyli przepis na kolejne szybkie danie. 

Składniki:
piersi z kurczaka
śmietana
garść suszonych grzybów
cebulka
przyprawy – do smaku
Przygotowanie:
Dwie – trzy godziny przed przyrządzaniem obiadu moczymy grzybki.

Następnie pierś – tradycyjnie kroimy  w kostkę.

Przyprawiamy – ja mam standardowe przyprawy, czyli pieprz, zioła prowansalskie, odrobinka soli oraz papryka.

Cebulkę kroimy w kosteczkę.

Gdy grzybki będą już miękkie, dokładnie je myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy piersi z kurczaka, grzybki i cebulkę.
Podsmażamy to, następnie dodajemy śmietanę. 
Automatycznie robi nam się sosik. Doprawiamy do smaku, jeżeli chcemy. Ja nic nie doprawiałam.
Następnie gotujemy brązowy ryż. Pamiętajcie, że on gotuje się o wiele dłużej niż zwykły. Dlatego odpowiednio wcześnie wstawcie go.
W międzyczasie robimy surówkę. Szatkujemy kapustkę.
Dodajemy do tego starte jabłko oraz marchewkę. Wszystko razem mieszamy. 
Poszłam na łatwiznę i zrobiłam sos do tej surówki z torebki. 
Oprócz wody i oleju dodałam jeszcze olej smakowy oraz odrobinę cukru.

Obiad gotowy ! 
Smacznego ! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *