Piersi z kurczaka z sosem z suszonych grzybów
Chyba każdy z Was uwielbia grzyby. Zupy grzybowe, wszelakie sosy – to coś, co z chęcią jadamy. Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić sos z suszonych grzybów, dodatkiem będzie brązowy ryż i piersi
z kurczaka oraz surówka z czerwonej kapusty, jabłka i marchewki. Czyli przepis na kolejne szybkie danie.
Składniki:
piersi z kurczaka
śmietana
garść suszonych grzybów
cebulka
przyprawy – do smaku
Przygotowanie:
Dwie – trzy godziny przed przyrządzaniem obiadu moczymy grzybki.
Następnie pierś – tradycyjnie kroimy w kostkę.
Przyprawiamy – ja mam standardowe przyprawy, czyli pieprz, zioła prowansalskie, odrobinka soli oraz papryka.
Cebulkę kroimy w kosteczkę.
Gdy grzybki będą już miękkie, dokładnie je myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy piersi z kurczaka, grzybki i cebulkę.
Podsmażamy to, następnie dodajemy śmietanę.
Automatycznie robi nam się sosik. Doprawiamy do smaku, jeżeli chcemy. Ja nic nie doprawiałam.
Następnie gotujemy brązowy ryż. Pamiętajcie, że on gotuje się o wiele dłużej niż zwykły. Dlatego odpowiednio wcześnie wstawcie go.
W międzyczasie robimy surówkę. Szatkujemy kapustkę.
Dodajemy do tego starte jabłko oraz marchewkę. Wszystko razem mieszamy.
Poszłam na łatwiznę i zrobiłam sos do tej surówki z torebki.
Oprócz wody i oleju dodałam jeszcze olej smakowy oraz odrobinę cukru.
Obiad gotowy !
Smacznego ! 🙂