Piersi z kurczaka z sosem z suszonych grzybów
Chyba każdy z Was uwielbia grzyby. Zupy grzybowe, wszelakie sosy – to coś, co z chęcią jadamy. Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić sos z suszonych grzybów, dodatkiem będzie brązowy ryż i piersi
z kurczaka oraz surówka z czerwonej kapusty, jabłka i marchewki. Czyli przepis na kolejne szybkie danie.
![](https://dagmara-rek.pl/wp-content/uploads/2014/10/unnamed2B2.jpg)
Składniki:
piersi z kurczaka
śmietana
garść suszonych grzybów
cebulka
przyprawy – do smaku
Przygotowanie:
Dwie – trzy godziny przed przyrządzaniem obiadu moczymy grzybki.
![](https://dagmara-rek.pl/wp-content/uploads/2014/10/unnamed2B13.jpg)
Następnie pierś – tradycyjnie kroimy w kostkę.
![](https://dagmara-rek.pl/wp-content/uploads/2014/10/unnamed2B14.jpg)
Przyprawiamy – ja mam standardowe przyprawy, czyli pieprz, zioła prowansalskie, odrobinka soli oraz papryka.
![](https://dagmara-rek.pl/wp-content/uploads/2014/10/unnamed2B11.jpg)
Cebulkę kroimy w kosteczkę.
![](https://dagmara-rek.pl/wp-content/uploads/2014/10/unnamed2B12.jpg)
Gdy grzybki będą już miękkie, dokładnie je myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
![](https://dagmara-rek.pl/wp-content/uploads/2014/10/unnamed2B10.jpg)
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy piersi z kurczaka, grzybki i cebulkę.
![](https://dagmara-rek.pl/wp-content/uploads/2014/10/unnamed2B9.jpg)
Podsmażamy to, następnie dodajemy śmietanę.
![](https://dagmara-rek.pl/wp-content/uploads/2014/10/unnamed2B7.jpg)
Automatycznie robi nam się sosik. Doprawiamy do smaku, jeżeli chcemy. Ja nic nie doprawiałam.
Następnie gotujemy brązowy ryż. Pamiętajcie, że on gotuje się o wiele dłużej niż zwykły. Dlatego odpowiednio wcześnie wstawcie go.
![](https://dagmara-rek.pl/wp-content/uploads/2014/10/unnamed2B3.jpg)
W międzyczasie robimy surówkę. Szatkujemy kapustkę.
![](https://dagmara-rek.pl/wp-content/uploads/2014/10/unnamed2B8.jpg)
Dodajemy do tego starte jabłko oraz marchewkę. Wszystko razem mieszamy.
![](https://dagmara-rek.pl/wp-content/uploads/2014/10/unnamed2B6.jpg)
Poszłam na łatwiznę i zrobiłam sos do tej surówki z torebki.
![](https://dagmara-rek.pl/wp-content/uploads/2014/10/unnamed2B5.jpg)
Oprócz wody i oleju dodałam jeszcze olej smakowy oraz odrobinę cukru.
![](https://dagmara-rek.pl/wp-content/uploads/2014/10/unnamed2B4.jpg)
Obiad gotowy !
![](https://dagmara-rek.pl/wp-content/uploads/2014/10/unnamed2B1.jpg)
Smacznego ! 🙂