Bułeczki drożdzowe z twarogiem.
Uwielbiamy słodkości i uwielbiamy, kiedy zostaje nam troszkę czasu w tym codziennym natłoku zajęć na przygotowanie ich. Wczoraj wieczorem wpadłam na pomysł, że dawno nie było u nas ciast drożdżowych. Więc postanowiłam upiec szybkie bułeczki drożdżowe z twarogiem.
Składniki:
1/2 kg mąki
1 jajko
1 żółtko
40 g drożdży
250 ml ciepłego mleka
4 łyzki cukru
125 g masła (roztopić i ostudzić)
2 łyżki cukru waniliowego
250 g tłustego twarogu
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z mlekiem i odstawić do wyrośnięcia.
Z mąki, jajka, 2 łyżek cukru, cukru waniliowego, rozczynu oraz zimnego masła wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Twaróg utrzeć z resztą cukru i żółtkiem.
Na kawałki ciasta nakładać po łyżce twarogu, uformować kulki.
Wyłożyć na wytłuszczoną bądź wyłożoną papierem blachę.
Piec 35 min. 170 stopniach.
Na koniec oprószyć cukrem pudrem.
Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage —> My world by Dagmara Rek
Rzeczywiście proste, muszę tylko drożdże normalne kupić bo w domu w saszetce te tylko mam. Na pewno wypróbuję ten przepis 🙂
Nie mam ręki do drożdżowców, ale tak smakowicie wygląda, że podejmę wyzwanie. 🙂
Wyglądają smakowicie 😀 Może się skuszę w wolnym czasie, by takie przygotować 🙂
omg! Aż ślinka cieknie!
Wyglądają przepysznie 🙂 Muszę w końcu zainwestować w jakiś piekarnik 🙂
Brzmi pysznie 🙂 Uwielbiam takie domowe wypieki 🙂
A ile dodać mam drożdży suszonych.