INNEKULINARIA

Przepis na pieczone ziemniaki

Jak obiad to i ziemniaki, ryż czy też kasze plus jakiś mięsny dodatek. Najczęściej podajemy ziemniaki z wody, lecz czasami nachodzi nas ochota na coś innego, bo ileż to można jeść gotowane, potłuczone ziemniaki. Oboje uwielbiamy pieczone ziemniaki, lecz nie robimy ich zbyt często ze względu na czas przygotowania. Mimo wszystko zapraszam Was do zapoznania się z moim przepisem na taki dodatek do mięska.
Przepis na pieczone ziemniaki

Wstawiamy wodę w garnku, dodajemy łyżkę soli (w zależności od wielkości garnka). W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik. 
Obieramy ziemniaki, kroimy na małe kawałki. Gdy woda będzie się gotowała wsypujemy ziemniaki i gotujemy ok.5 minut. Po tym czasie wyjmujemy ziemniaki z wody.
W misce mieszamy przyprawy z łyżką oleju lub oliwy (przyprawy według upodobania). Ziemniaki mieszamy w przyprawach, wykładamy na papierze do pieczenia w piekarniku. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. 
Ja lubię ziemniaki z domowym sosem czosnkowym. 
Zajrzyj również tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *