Kieszonki z piersi z kurczaka z sosem kurkowym.

Niedziela – dzień wolny od pracy, dzień wielkiego lenistwa. Mimo tego lenistwa trzeba coś jeść. Z racji tego, że my ten weekend mamy cały wolny, chcemy wykorzystać go jak najlepiej, dlatego niedzielny obiad jest u nas z jednego dania i to przygotowanego na szybko. Tym razem na naszym stole pojawiły się kieszonki z piersi z kurczaka z sosem kurkowym. 




Składniki:

1 cała pierś z kurczaka
mozarella
kilka listków bazylii
mała cebula
Sos:
100g kurek (bądź innych grzybów)
500ml bulionu
1/2 małej śmietany
mąka do zagęszczenia
pieprz ziołowy, papryka, pieprz naturalny
Przygotowanie:
1. Pierś myjemy, obrabiamy, następnie rozkrawamy tak, by powstała kieszonka.
2. W miseczce mieszamy odrobinę oleju, pieprzu ziołowego, pieprzu naturalnego, papryki, soli, bazylii – nacieramy tym piersi z kurczaka.
3. Na patelni podsmażamy jedną małą cebulę.
4. Do kieszonek w piersi wkładamy plasterek grubszy mozarelli, podsmażoną cebulę i kilka listków bazylii. 
5. Przygotowane piersi smażymy na patelni.
6. Na drugiej patelni smażymy kurki z cebulą, dodajemy bulion, lekko podgotowujemy. Dodajemy śmietanę i zagęszczamy mąką. Na sam koniec dodajemy przyprawy. 
Zajrzyj również na:

3 thoughts on “Kieszonki z piersi z kurczaka z sosem kurkowym.

  • 9 października, 2017 o 08:50
    Permalink

    Ach, kurki rządziły w naszym domu przez cały weekend. Pojawiły się nie tylko w daniu obiadowym (spaghetti ze świeżym szpinakiem, kurkami i czosnkiem), ale również w śniadaniowym omlecie.

    Odpowiedz
  • 9 października, 2017 o 09:29
    Permalink

    Też robiłam sos kurkowy (jest na blogu) ale robię inaczej. pewnie jednak oba smakują rewelacyjnie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *