KULINARIAWIELKANOC

Pasztet – pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem

Pasztety domowe zazwyczaj kojarzą się z Wielkanocą, przynajmniej mi. Wtedy staramy się robić wiele wspaniałych i smacznych potraw, którymi zachwycają się nasi goście. W tym roku postanowiłam w końcu, na szybko zrobić sama taki pasztet. A może pieczeń? Kto jak woli 🙂 Nie jest on typowy, ponieważ jest z mięsa mielonego. Mimo wszystko jest pyszny i szybko się go robi. Dodatkowo jest idealny nie tylko na Święta! Świetnie pasuje do obiadu w ciągu tygodnia.

Pasztet z mięsa mielonego z jajkiem

Składnki:
1kg mięsa mielonego
6 jajek  (3 całe surowe jajka + 3 ugotowane na twardo)
1 czerstwa bułka
sól, pieprz, papryka słodka – do smaku
1 cebula

Przygotowanie:
1. Namoczyć bułkę, następnie dobrze ją odcisnąć.
2. Mięso mielone połączyć z bułką, posiekaną drobno cebulą oraz przyprawami.
3. Dodać 3 surowe jajka, porządnie wymieszać.
4. Foremkę wyłożyć mięsem, położyć ugotowane jajka, następnie przykryć pozostałym mięsem.
5. Piec godzinę w 180 stopniach

Zajrzyj również tu:
1. Drożdżowa babka cytrynowa
2. Czarno biała Babka Wielkanocna
3. Sernik na kruchym spodzie z masą kajmakową i prażonymi wiórkami kokosowymi

Pasztet z mięsa mielonego z jajkiem

Pasztet z mięsa mielonego z jajkiem

2 komentarze do “Pasztet – pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem

Skomentuj Anonimowy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *