INNEKULINARIA

Warstwowa sałatka gyros

Nigdy nie przepadałam za sałatką gyros, jadłam ją praktycznie z przymusu, bo będąc w gościach nie wypadało nie spróbować. Pewnego razu zachciało mi się tej sałatki, sama z siebie wyszłam z inicjatywą by przygotować ją na jakiś weekend. Od tamtej pory robimy ją dość często i na różne okazje.

Sałatka gyros

Składniki:
mała kapusta pekińska
500g piersi z kurczaka
1/2 ogórka zwykłego
1/2 puszki kukurydzy
5-6 małych ogórków korniszonych
majonez
ketchup
przyprawa do kurczaka, ewentualnie zmieszane: zioła prowansalskie, pieprz, sól, papryka
Przygotowanie:
1. Pierś kroimy na kostkę, przyprawiamy i smażymy.
2. Na sam dół naczynia dajemy pierś z kurczaka, następnie przykrywamy mięso ketchupem.
3. Drobno posiekaną pekinkę wykładamy na ketchup, a zaraz po niej kukurydzę. Smarujemy to majonezem.
4. Kolejna warstwa to ogórek korniszony, oraz zwykły pokrojone na kosteczkę. Całość przykrywamy kapustą pekińska oraz odrobiną ketchupu.
W skrócie od dołu:
1. pierś z kurczaka
2. ketchup
3. pekinka
4. kukurydza
5. majonez
6. ogórek kiszony oraz zwykły
7. pekinka
8. ketchup
Układanie warstw według uznania, my zawsze układamy w podany wyżej sposób.
Zajrzyj również tu:
Sałatka gyros

Sałatka gyros

2 komentarze do “Warstwowa sałatka gyros

  • Ja bardzo lubie salatke gyros 🙂 ale robie ja sporadycznie gdyz nie przepadam za majonezem i katchupem 😉

    Odpowiedz

Skomentuj BlingBlingMakeUp Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *