CIASTAKULINARIA

Sernik z tartym, ciemnym ciastem.

Serniki to nasze ulubione ciasta, w związku z tym goszczą bardzo często na naszym stole. Pierwszym sernikiem jaki zrobiłam był właśnie sernik z tartym, ciemnym ciastem. Było to dość dawno i sama się zastanawiam, dlaczego przepisu nie umieściłam jeszcze na blogu. 

Ciasto:
1/2 kg mąki
1 szkl. cukru
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Wszystkie składniki wymieszać, ciasto podzielić na dwie części. Ja robię dwie kulki, które zamrażam – o wiele lepiej jest tarkować takie ciasto.
Masa serowa:
1 kg sera
1 szklanka cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kartoflanki (ewentualnie 1 cały budyń)
aromat do ciasta
Wszystkie składniki wymieszać. 
Jedną część ciasta zetrzeć na dno blachy, następnie wylać masę serową, na sam koniec zetrzeć drugą część ciasta.
Piec w temp. 180 stopni, przez ponad godzinę.
Ciasto wkładać do zimnego piekarnika.

Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to proszę o zdjęcia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i czy smakują. Piszcie do mnie na fanpage —-> My world by Dagmara Rek

12 komentarzy do “Sernik z tartym, ciemnym ciastem.

  • Narobiłaś mi smaku. Jak zrobię podzielę się efektem:)Jutro po pracy może się wezmę 🙂

    Odpowiedz
  • Uwielbiam ten sernik. Moja mama robiła podobny i zawsze znikał w mgnieniu oka! Muszę go koniecznie zrobić 🙂

    Odpowiedz
  • To taki sernik królewski prawda 🙂 ale wydaje się lżejszy, bardziej piankowy! Wypróbuję 🙂 kocham serniki. Pozdrawiam, Mamatywna.

    Odpowiedz
  • Uwielbiam. Robię podobny, ale TYLKO podobny. Przepis zdecydowanie wart wypróbowania 🙂

    Odpowiedz
  • Sernik chodzi za mna juz tak dlugo ze po znalezieniu twojego przepisu koniecznie musze upiec! 🙂

    Odpowiedz
  • zdecydowanie jeden z najprostszych i najpyszniejszych sposobów na sernik. Mama robiła taki, jak byłam młodsza, więc można powiedzieć, ze to smak mego dzieciństwa ;p

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *