Szarlotka z różową pianką.

Zbliża się weekend, dodatkowo jest to świąteczny weekend. Rodzina się zjedzie z całej Polski, po przyjściu z cmentarza i zjedzeniu obiadku – czas na kawkę a do niej co..? Oczywiście jakieś dobre ciacho ! Zastanawiałam się co dobrego zrobić, no i w ręce wpadł mi przepis od kuzynki Basi . Mam dla Was propozycję szarlotki z różową pianką.

Składniki:
1 kostka margaryny
4 żółtka
2 płaskie łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
2 kg jabłek
1 kisiel truskawkowy
1 szklanka cukru
Wykładanie: 
ciasto
jabłka
piana z białek
ciasto
Przygotowanie:

1. Do miski dodajemy jedną  margarynę oraz cztery jajka – żółtka.
2. Dodajemy do tego 2 płaskie łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 3 szklanki mąki.
3. Wszystko razem mieszamy. 
4. Formujemy dwie równe kulki. Jedną z nich wkładamy do zamrażalnika, by się schłodziła – dzięki temu łatwiej później będzie tarkować ciasto.
5. Białka ubijamy z jednym opakowaniem kisielu truskawkowego oraz niecałą szklanką cukru.
6. Ciasto wykładamy na blaszce. Na nie tarkujemy jabłka, następnie wykładamy pianę z białek.
7. Na sam koniec tarkujemy ciasto.
Pieczemy 50 minut /180 stopni.

Smacznego ! 

7 thoughts on “Szarlotka z różową pianką.

    • 31 października, 2014 o 09:17
      Permalink

      I smakuje tak samo 🙂

      Odpowiedz
  • 31 października, 2014 o 08:56
    Permalink

    A więc w ten sposób powstaje ta cudowna różowa pianka 🙂
    Wykonanie niby proste ale znając mnie, to pewnie bym coś popsuła 😛

    Odpowiedz
    • 31 października, 2014 o 09:16
      Permalink

      Uwierz mi, nic bys nie popsuła. Łatwo sie robi i jest mega smaczne ciacho ! 🙂

      Odpowiedz
  • 1 listopada, 2014 o 13:26
    Permalink

    😀 Dobry !! <3 postanowiłam dołączyć tutaj <3
    Kochana!! Moja Babia robi takiego "plaszczaka" – uwielbiam Go!! <3

    Odpowiedz
    • 2 listopada, 2014 o 08:38
      Permalink

      No w koncu kochana tu jestes! 🙂
      Szybkie i bardzo smaczne ciasto 🙂 równiez przepadam za nim 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *