Kostka Kokosowa (kokosanki)

Kokosanki (niektórzy nazywają to kostką kokosową) goszczą w naszej rodzinie od wielu lat. Mój mąż wprost je uwielbia, gdy tylko pojawią się na stole w mgnieniu oka znikają, co mnie bardzo cieszy. Są idealnym ciastem nie tylko na weekend, lecz także gdy mamy zrobić jakieś ciasto dla dziecka do szkoły.

Składniki na ciasto (ja robię biszkopt):
4 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru

Żółtka wymieszać z cukrem, dodać po łyżeczce mąki. Wszystko wymieszać, na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach do “suchego patyczka”. Wyjąć z piekarnika i rzucić blaszkę o podłogę z wysokości ok 30cm.

Polewa kakaowa:
1/2 kostki margaryny
cała mała śmietana
2-3 łyżki ciemnego kakao
2-3 łyżki cukru

Roztopić margarynę, dodać śmietanę – wymieszać na jednolitą masę. Dodać cukier i kakao. Zagotować.

Upieczony i ostudzony biszkopt pokroić na małe kostki. Obtaczać najpierw w polewie kakaowej, następnie w wiórkach kokosowych.

Zajrzyj również:
1. Kawowa rozkosz – ciasto cappuccino
2. Warstwowa sałatka gyros
3. Ciasto “Kubuś”

14 thoughts on “Kostka Kokosowa (kokosanki)

  • 11 listopada, 2017 o 11:38
    Permalink

    Aż ślinka cieknie 😀 Hahah, na pewno spróbuję 🙂

    Odpowiedz
  • 11 listopada, 2017 o 13:48
    Permalink

    Pyszota!
    Chętnie bym zjadła 🙂

    Odpowiedz
  • 11 listopada, 2017 o 19:38
    Permalink

    Wygląda pysznie, aż ślinka cieknie. Chyba jutro sobie upichcę.
    Zapraszam do mnie bluue-butterfly.blogspot.com
    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
  • 13 listopada, 2017 o 08:38
    Permalink

    Wygląda przepysznie 😉 jestem tylko ciekawa dlaczego blaszkę z biszkoptem trzeba rzucić o podłogę?

    Odpowiedz
  • 13 listopada, 2017 o 08:51
    Permalink

    Ten komentarz został usunięty przez autora.

    Odpowiedz
  • 13 listopada, 2017 o 08:51
    Permalink

    Aby biszkopt nie opadł 🙂

    Odpowiedz
  • 13 listopada, 2017 o 08:53
    Permalink

    Wyglądają super, a smakują pewnie jeszcze lepiej 🙂

    Odpowiedz
  • 13 listopada, 2017 o 20:06
    Permalink

    Uwielbiam wszystko co KOKOSOWE 😀

    Odpowiedz
  • 4 grudnia, 2017 o 13:19
    Permalink

    Pięknie wygląda ta kostka, ale ja bym nieco przeorganizowała jej skład 😉

    Odpowiedz
  • 4 grudnia, 2017 o 13:48
    Permalink

    Oj, dla mnie to taki niezatarty smak dziecinstwa. Staram sie nie jesc slodyczy, ale przynajmniej troche sie rozmarzylam. Pozdrawiam serdecznie Beata

    Odpowiedz
  • 19 lutego, 2018 o 18:05
    Permalink

    Uwielbiam je, bo kojarzą mi się z dzieciństwem, ale nigdy ich sama nie robiłam Z Twoim przepisem czuję, że się suszę 🙂

    Odpowiedz
  • 19 lutego, 2018 o 19:30
    Permalink

    Czekolada i kokos – smak życia 🙂 U mnie w domu nie było takie ciasta, a szkoda 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *