Kostka Kokosowa (kokosanki)
Kokosanki (niektórzy nazywają to kostką kokosową) goszczą w naszej rodzinie od wielu lat. Mój mąż wprost je uwielbia, gdy tylko pojawią się na stole w mgnieniu oka znikają, co mnie bardzo cieszy. Są idealnym ciastem nie tylko na weekend, lecz także gdy mamy zrobić jakieś ciasto dla dziecka do szkoły.

Składniki na ciasto (ja robię biszkopt):
4 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
Żółtka wymieszać z cukrem, dodać po łyżeczce mąki. Wszystko wymieszać, na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach do “suchego patyczka”. Wyjąć z piekarnika i rzucić blaszkę o podłogę z wysokości ok 30cm.
Polewa kakaowa:
1/2 kostki margaryny
cała mała śmietana
2-3 łyżki ciemnego kakao
2-3 łyżki cukru
Roztopić margarynę, dodać śmietanę – wymieszać na jednolitą masę. Dodać cukier i kakao. Zagotować.
Upieczony i ostudzony biszkopt pokroić na małe kostki. Obtaczać najpierw w polewie kakaowej, następnie w wiórkach kokosowych.
Zajrzyj również:
1. Kawowa rozkosz – ciasto cappuccino
2. Warstwowa sałatka gyros
3. Ciasto “Kubuś”
Aż ślinka cieknie 😀 Hahah, na pewno spróbuję 🙂
Pyszota!
Chętnie bym zjadła 🙂
Wygląda pysznie, aż ślinka cieknie. Chyba jutro sobie upichcę.
Zapraszam do mnie bluue-butterfly.blogspot.com
Pozdrawiam 🙂
Wygląda przepysznie 😉 jestem tylko ciekawa dlaczego blaszkę z biszkoptem trzeba rzucić o podłogę?
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Aby biszkopt nie opadł 🙂
Wyglądają super, a smakują pewnie jeszcze lepiej 🙂
Uwielbiam wszystko co KOKOSOWE 😀
Uwielbiam kokosanki! 🙂
Pięknie wygląda ta kostka, ale ja bym nieco przeorganizowała jej skład 😉
Oj, dla mnie to taki niezatarty smak dziecinstwa. Staram sie nie jesc slodyczy, ale przynajmniej troche sie rozmarzylam. Pozdrawiam serdecznie Beata
Smak mojego dzieciństwa!
Uwielbiam je, bo kojarzą mi się z dzieciństwem, ale nigdy ich sama nie robiłam Z Twoim przepisem czuję, że się suszę 🙂
Czekolada i kokos – smak życia 🙂 U mnie w domu nie było takie ciasta, a szkoda 😉