CIASTAKULINARIA

Kostka Kokosowa (kokosanki)

Kokosanki (niektórzy nazywają to kostką kokosową) goszczą w naszej rodzinie od wielu lat. Mój mąż wprost je uwielbia, gdy tylko pojawią się na stole w mgnieniu oka znikają, co mnie bardzo cieszy. Są idealnym ciastem nie tylko na weekend, lecz także gdy mamy zrobić jakieś ciasto dla dziecka do szkoły.

Składniki na ciasto (ja robię biszkopt):
4 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru

Żółtka wymieszać z cukrem, dodać po łyżeczce mąki. Wszystko wymieszać, na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach do “suchego patyczka”. Wyjąć z piekarnika i rzucić blaszkę o podłogę z wysokości ok 30cm.

Polewa kakaowa:
1/2 kostki margaryny
cała mała śmietana
2-3 łyżki ciemnego kakao
2-3 łyżki cukru

Roztopić margarynę, dodać śmietanę – wymieszać na jednolitą masę. Dodać cukier i kakao. Zagotować.

Upieczony i ostudzony biszkopt pokroić na małe kostki. Obtaczać najpierw w polewie kakaowej, następnie w wiórkach kokosowych.

Zajrzyj również:
1. Kawowa rozkosz – ciasto cappuccino
2. Warstwowa sałatka gyros
3. Ciasto “Kubuś”

14 komentarzy do “Kostka Kokosowa (kokosanki)

Skomentuj Dominika Leśnikowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *