INNEKULINARIA

Babeczki/Muffinki czekoladowo – kawowe.

U nas w domu słodkości do kawki piecze się niezależnie od tego czy jest weekend czy nie. Bywa tak, że wstając rano zachce nam się domowego ciasta, więc na szybko coś pichcimy. Tym razem było podobnie, podczas porannej rozmowy przy kawie stwierdziliśmy, że dawno nie robiliśmy muffinek. Uznałam, że babeczki czekoladowo-kawowe będą idealne do popołudniowej kawki.



Babeczki/Muffinki czekoladowo - kawowe.





Babeczki/ muffinki czekoladowo – kawowe

Składniki:
2 szkl. mąki
3/4 szklanki cukru
100 g mlecznej czekolady
1 jajko
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 kostki masła
1 szkl. letniego mleka
Przygotowanie:

Przygotowujemy dwie miski, jedną większą, drugą mniejszą. Do miski mniejszej wsypujemy mąkę, cukier, kawę rozpuszczalną, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy.
Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. 
Masło z mlekiem wlewamy do większej miski, wbijamy jajko – wszystko miksujemy. Stopniowo dodajemy wymieszane produkty z pierwszej miski, nadal miksując do powstania jednolitej masy.
Następnie przelewamy do foremek. 
Pieczemy 22-23 minuty ( ja piekę “na oko”) w 180 stopniach.

Zajrzyj również tu:



4 komentarze do “Babeczki/Muffinki czekoladowo – kawowe.

Skomentuj Unknown Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *